U pripremi Orjenski đir 2017: Nema maženja na stazi

U pripremi Orjenski đir 2017: Nema maženja na stazi

1772
4
Podijeli

Trka u zaleđu Herceg Novog,  u orjesnkom masivu, poznata kao Orjenski đir, biće ove godine organizovana treći put, 7. oktobra, saopštili su na press konferenciji organizatori, NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci iz Nikšića.

Orjenski đir 2016

Kao i ranijih godina, biće organizovan Mali i Veliki Orjenski đir, sa startom i ciljem kod Konobe Gušti na Vrbanju. Na stazama je predviđeno 8 kontrola, 3 okrepe kao i tri “vremenske kapije” (Veliki Kabao 2 h, Rujišta 3:30 h, Duboki do 6 h ).

Picerija i restoran

– U prethodnom smo periodu konkurisali kod ITRA-e (International Trail Associaton ) da se Orjenski đir boduje ITRA kvalifikacionim  bodovima. Izvjesno je da ćemo da dobijemo 2 ITRA boda, ali sve to će morati da nosi određene izmjene na samoj trci, kazao je Saša Kulinović iz NVO Orjen Outdoor:

– Jedna od izmjena, vrijedna pomena i veoma čudna, ali to je trail, jeste da smo do sada na trci imali 8 okrepnih stanica,  po tabeli kojom se dobijaju bodovi tj. odnos dužine staze – visinske razlike i sve se na kraju dijeli sa brojem okrepa. Dijeljenjem na 8,  dobliili bismo 25 negativnih poena, tako da će okrepe morati da se svedu na najviše 3. Definitivno, nema maženja na stazi, kaže  Kulinović.

Budući da je trka možda jedna od tehnički najzahtjevnijih u regionu, cilj je svakako bezbijednost takmičara, tako da ljudi i kontrolori i dalje ostaju na svih 8 ranije postavljenih pozicija, dodao je Kulinović.

On ističe kontinuiranu dobru saradnju sa  Službom zaštite i spasavanja,  Graničnom policijom, PK Subra, Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena, kao i agencijama Black Mountain i Hayley Wright na ustupljenim vozilima. Prijatelji iz PK Subra svake godine otvaraju Dom na Orjenskoj Lokvi. Volonteri  moraju da poznavaju cijeli teren da bi kontrolisali trku.

Uz to, nezaobilazna je konoba Gušti na Vrbanju, koja predstavlja “bazu”, pa je Kulinović zahvalan vlasnicima i domaćinima Neveni i Jovici Tripković, koji za ovu priliku otvore i Dubrovački dom.

Marketing menadžerka kompleksa Lazure Marina & Hotel, koji su partner u organizaciji Đira, Anja Martinova, sa video linka poručila je da su u kompaniji srećni što su u mogućnosti da podrže ovakvu manifestaciju, tj. vrlo zanimljiv projekat, te da ih raduje dalja saradnja sa organizaotirma.

– Učestvovala sam na mnogim trkama u Crnoj Gori, uključujući Orjenski đir, Lovćenski maraton, Kotor Vertical extreme, Mini trail liga, Orjensko srce i drugim. Svaki put kad trčim, divim se ljepoti prirode i planina, koje su tako blizu mora. Nema mnogo mjesta u svijetu koje se mogu pohvaliti sa tako prirodnim bogatstvom. Sigurna sam da Orjenski đir i druge trke imaju veliki potencijal da postanu staze svjetske klase koje će pomoći razvoju planinskog turizma u Crnoj Gori, posebno izvan ljetnje turističke sezone. Tako da ITRA certifikat za trku Orjenski đir je izuzetno važan i logičan korak u promociji i razvoju planinskog trčanja i turizma, kazala je Martinova.

Orjenski đir 2016

Kao dobar primjer planinskog trčanja, navela je svjetski poznatu trail trku u Zegami, malom selu u španskoj Baskiji, za koju se ove godine prijavilo 8.757 ljudi.

– Postoji lutrija koja računa samo 225 brojeva, a preostala mjesta su rezervisana za elitu i kvote skyrunning nacionalne federacije, dodala je ona.

TO Herceg Novi, koja je prošle godine bila pokrovitelj trke, predstavljao je Milutin Govedarica, koji je kazao da su Đir uvrstili u flajer manifestacija od značaja, koje se sada promovišu u regionu.

Sportski dio organizacije Đira predstavio je sekretar kluba Niskogorci, Stevan Vasiljević.

– Zbog ozbiljnosti koju nosi organizacija ovog tipa i samog bodovanja koje smo pomenuli i mjerenje vremena mora biti sa ovlašćenom i priznatom firmom tako da i ove godine nastavljamo saradnju sa ekipom iz Stotinka.hr – ističu organizatori.

Prioriteti  su sada početak čišćenja staze i snimanje promo videa i otvaranje prijava za Orjenski đir, kako bi od starta sve krenulo dobro.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code