Početna Ekonomija U projekte turizma u Herceg Novom do sada uloženo preko 617 miliona...

U projekte turizma u Herceg Novom do sada uloženo preko 617 miliona eura

4

Od početka realizacije prioritetnih projekata iz oblasti turizma na primorju ulaganja dosežu 1.5 milijardu eura, odnosno blizu 247 miliona eura u drugom dijelu godine, od jula do decembra. Većina projekata koji se realizuju u primorskom dijelu Crne Gore odvijaju se u skladu sa ugovorenom dinamikom, tj. obavezama iz ugovora i Investicionih programa, konstatovano je u Informaciji o tim aktivnostima koju je prihvatila Vlada.

Herceg Novi

U projekte koji se realizuju na području opštine Herceg Novi do sada je uloženo 617,4 miliona eura, od čega u dugoj polovini godine 199,7 miliona. Herceg Novi se tako po visini ulaganja u turističke projekte gradova na primorju, našao iza Tivta koji prednjači po ulaganjima od skoro milijardu eura, tačnije 946,4 miliona eura.

Portonovi

Prema izvještajima investitora, intenzivirana je gradnja Portonovog, gdje je do sada uloženo 598 miliona eura, od čega u periodu jul-decembar blizu 193 miliona. U toku je priprema dokumentacije za dobijanje upotrebnih dozvola.

Mamula

U projekat rekonstrukcije tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, investirano je 2,75 miliona, pa je ukupan iznos investicije do sada 6,2 miliona eura. Završen je glavni projekat i revizija. Prikupljene su sve potrebne saglasnosti nadležnih organa, institucija i ostalih pravnih subjekata, propisane Zakonom. Takođe, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je izdala saglasnost na konzervatorski projekat. U skladu s tim, predata je prijava za gradnju nakon čega je dobijena potvrda da je dokumentacija kompletna. Posebno je završen glavni projekat trafostanice na ostrvu, kao i revizija i procjena uticaja na životnu sredinu. Završen je projekat i revizija za polaganje podvodnog kabla od rta Arza do ostrva Lastavica. U toku je izrada Elaborata o zaštiti životne sredine. Završena je uzorna hotelska soba na ostrvu, te iskopavanje i pripreme gradilišta, započeti su betonsko-armirački radovi. Investitor je u fazi planiranja i pripreme povećanja broja radnih mjesta u OHM Mamula.

Montrose, odnosno, Ritz Carlton Montenegro

Projekat Montrose je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom, dobio i novi zvaničan naziv “Ritz Carlton Montenegro“, a izvještajni period su karakterisale intenzivne aktivnosti radi izgradnje neophodne infrastrukture, kao preduslova za izgradnju budućeg luksuznog turističkog kompleksa, u skladu sa Ugovorom o zakupu. Izvođaču su izdati UT uslovi za projekat, dobijena saglasnost gradske arhitektice na Idejno rješenje, započeta je procedura izrade Pojedinačne procjene uticaja na baštinu (HIA). Dogovoreno je da Projektna kompanija donira Opštini Herceg Novi izradu idejnog rješenja kanalizacione mreže za potrebe projekta Montrose, koje će biti usaglašeno sa predstavnicima Opštine. Ostvaren je značajan napredak u pripremi plažnog kompleksa Dobreč, koji će pored luksuznog restorana sadržati i pokaznu sobu projekta Montrose (investicija od oko 1,5 milion eura) . Intenzivirana je izrada idejnog rješenja za Fazu I Projekta koja uključuje 233 hotelskih smještajnih jedinica i 13 vila. Potpisan je ugovor sa hotelskom grupacijom „Marriott International“ 31. jula 2019. godine. Potpisivanjem ugovora investitor se obavezao na garanciju od 30 miliona da će projekat biti završen u dogovorenim rokovima, kao i krovnom garancijom od 120 milona, kako bi Prva faza projekta izgradnje hotelskih sadržaja i vila bila završena do 2023. godine.

Porto Montenegro, Luštica bay, Plavi horizonti

Istovremeno, nastavljene su investicione aktivnosti u Tivtu na projektu Porto Montenegro, pa je u dosadašnjem periodu u realizaciju projekta investirano 640 miliona, odnosno 389 miliona eura evidentira se kao kapitalna investicija, od čega je u izvještajnom periodu uloženo 16,3 miliona.

Značajne aktivnosti su realizovane i u okviru projekta Luštica bay, pa je od početka realizacije projekta uloženo blizu 237 miliona, a investicija od 20,3 miliona u drugoj polovini ove godine predstavlja potvrdu značajnih investicionih aktivnosti na ovom projektu.

Po najavama investitora, u narednom periodu se očekuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta Plavi Horizonti – Qatari Diar.

4 Komentari

 1. Priznajem samo hotel Kumbor od strane Carina kao novoizgradjeni hotel!
  Ovo ostalo je bilo i prije na istim mjestima! Dakle stanovi za prodaju se ne mogu racunati kao investicija…
  Toliko o ulaganjima

 2. Kake koristi mi gradjani imamo od toga bas nista, raspadaju se ceste,ulice,trotoari, parking nikako da rijesite kroz grad,glavno kopate i radite kad je sezona

 3. A ni rijeci o Lazure, Cedovim hotelima, Palmonu, malim privatnim investicijama od par stotina hiljada? Napabircilo bi se tu jos stotinjak miliona bez ikakvih problema.

  Daleko veci problem je sto Vlada, a jos veci sto lokalna uprava, posebno Herceg Novi, ne shvata da turizam ne moze da se gradi samo na “lencun-kusin” ponudi.

  U krajnjem, podaci izgledaju fantasticno, ali su trenutno u sjenci popovskih poklica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code