Početna Oko nas Kotor U subotu prvi Risanski karneval

U subotu prvi Risanski karneval

0

Vesela karnevalska zabava, odnosno prvi Risanski karneval, uz brojne maske iz Risna i okoline, mažoretke, Gradsku muziku Kotor i VIS „Tetra“ zakazan je za subotu, 22. februara, u 14 časova. Prijavljen je veliki broj grupnih i individualnih maski, tako da goste očekuje pravi defile maštovitih kreacija u ovoj prvoj risanskoj maškaradi.

Okupljanje maski i formiranje povorke zakazano je za 13 časova na platou kod hotela „Teuta“. Svečana karnevalska povorka krenuće glavnom saobraćajnicom u 14 časova od hotela do pristaništa (nekadašnje luke) gdje će biti suđenje krivcu za sve nedaće i probleme grada.

Nakon presude i spaljivanja krivca, maškarada nastalja na Trgu 21. novembar (Risanska pjaca) uz dobru muziku, primorske delicije i dobar humor. Za karnevalski atmosferu tog dana brine podgorički muzički sastav ,,Tetra“. Za delicije zadužene su spretne ruke iz NVO Žene Risna i Perasta, Specijalne bolnice ,,Vaso Ćuković“ i Doma starih ,,Grabovac“.

Saobraćaj glavnom saobraćajnicom od hotela „Teuta“ do raskrsnice (skretanja u luku) biće zatvoren od 14 časova do prolaska povorke.

Događaj se održava u okviru programa ovogodišnjih Tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti, u organizaciji Mjesne zajednice Risan, u suorganizaciji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističkom organizacijom Kotor. Pokrovitelj je Opština Kotor.

Medijsku podršku manifestaciji pružili su brojni mediji, među njima i Radio Jadran.

-Kao najstari grad u Boki kotorskoj, Risan je oduvjek bio grad bogate tradicije, fešti i običaja. Tokom vremena, neke su se tradicije zapostavile, a nastale su i neke nove. Cilj Savjeta MZ Risan je da očuva i oživi bogatu tradiciju grada, i organizacija 1. Risanskog karnevala jeste jedan od načina na će to uraditi. Moto koji stoji iza organizacije ovog događaja je očuvanje i promovisanje naše primorske tradicije i oživljavanje duha maškarade, koje će naš grad preplaviti koloritom originalnih kostima, mediteranskim duhom i ritmom- navode organizatori.

Mjesna zajednica Risan planira godinu ispunjenu brojnim kulturnim događajima i manifestacijama, a ovu je započella u duhu mediteranske tradicije fešti i maškarade – organizacijom prvog karnevala u drevnom Risnu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code