Početna Društvo U susret 102. godišnjici pobune mornara u Boki

U susret 102. godišnjici pobune mornara u Boki

0

Polaganjem vijenaca u Đenovićima, u subotu će biti obilježen Dan pobune mornara u Boki, u znak sjećanja na 1. februar 1918. godine kada su mornari u Boki ustali protiv osvajačkog rata.

Kako su obavijestili iz Mjesne zajednice Đenovići vijenci će, kao i ranijih godina, biti položeni kod kuće Vrankovića, na platou ispred zgrade Mjesne zajednice Đenovići i nedaleko od mjesta gdje je te godine počela pobuna.

Polaganju vijenaca trebalo bi da prisustvuju predstavnici lokalne uprave, Mjesne zajednice i Bokeljske mornarice.

Pobuna mornara u Boki počela 1. februara 1918. godine, u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6000 članova austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo. Istakli su crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske, ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke kako bi spriječili pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. februara. Istog dana uhapšeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo njih 10-ak, tokom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Četvorica mornara i to troje Hrvata – Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11. februara u Škaljarima.

Prije nego što su odvedeni na strijeljanje u kotorskom zatvoru ispovjedio ih je don Niko Luković. Na pročelju zatvora se nalazi spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na vođe ustanka mornara u Boki 1918. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code