Početna Ke Nova U susret 11. Međunarodnom dječijem karnevalu: Mališanima ključevi grada

U susret 11. Međunarodnom dječijem karnevalu: Mališanima ključevi grada

4

Skoro 1000 učesnika iz Makedonije, BiH, Slovenije, Srbije i zemlje domaćina Crne Gore od sjutra do 4. juna biće dio 11. Međunarodnog dječijeg karnevala, u organizaciji NVO Omladinski centar Herceg Novi.

Mališani će formirati 40 karnevalskih grupa i preuzeti ključeve grada, najavio je predsjednik Omladinskog centra, Milijan Mijović.

Ove godine sredstva za manifestaciju obezbijedili su tako što su se javili na konkurs za NVO Opštine Herceg Novi. Opredijeljeno im je  12.000 eura, od oko 20.000 eura, koliko karneval zasita košta, kazao je na pressu Mijović. Razliku su nadomejstili u sredstvima i robi.

Nisu se obraćali TO Herceg Novi, kao što je to bilo ranijih godina, ne samo zbog toga što je LTO u blokadi, već i zbog njihovog stava da ne finansiraju NVO sektror, prema čemu je Mijović izrazio skepsu. On je najavio početak karnevala sjutra,  1. juna u 19 časova.

Na Sat kulu će tada mali kapo od karnevala, Aleksandar Pavlićević podići zastavu Karnevala. On je 12-ogodišnji učenik OŠ „Milan Vuković“ i prilično, kako je kazao, svjestan velike odgovornosti u novoj ulozi malog kapa. Vjeruje da će „upkos stresu“, ulogu iznijeti uspješno.

Dan kasnije, na prigodnoj manifestaciji koja će biti upriličena na bazenu na Škveru, potpredsjednik Opštine, u funkciji predsjednika, Dragan Janković, simbolično će predati ključeve grada malom kapu karnevala. Biće izabrana i princeza karnevala.

– Međunarodna dječija povorka krenuće, u subotu. 3.juna u 18 časova. Kao i svake godine, imaćemo praktično tri scene. Prva na Trgu Nikole Đurkovića, gdje će mališani izvesti koreografiju, druga kod Gradske kafane koja ima više animatorsku funkciju i treća na Trgu maršala Tita, gdje karnevalske grupe takođe izvode koreografiju – istako je Mijović najavljujući karnevalske grupe iz Makedonije, Slovenije, BiH i Srbije i nekoliko crnogorskih gradova.

Posljednji dan karnevala, 4. jun, rezervisan je za izlet zalivom svih učesnika, trajektom Pomorskog saobraćaja. Mijović očekuje i predstavnike diplomatskog kora  zemalja učesnika karnevala, kao i gradova prijatelja Herceg Novog, iz Velesa, Novog mesta i Teslića.

Generalni pokrovitelj karnevala je Opština Herceg Novi, suorganizator JUK Herceg Fest, a zlatni sponzor Sfera art.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code