U susret 13. Guitar Art Summer Festu: Od džeza, klasike, rock ‘n’...

U susret 13. Guitar Art Summer Festu: Od džeza, klasike, rock ‘n’ rolla, do svinga

0
Podijeli

Pod sloganom „Različiti ukusi“ ovogodišnji 13. Guitar Art Summer Fest odvijaće se u Herceg Novom u tradicionalnom terminu od 15. do 20. avgusta.

Festival će otvoriti likovna umjetnica, Novljanka Izabela Matoš izložbom „Vrijeme drveća“ 15. avgusta u 20 časova, gdje će kroz vez uz zvuke gitare predstaviti svoje vizije muzike u galeriji Sue Ryder.

Picerija i restoran

Tokom šest festivalskih večeri, publika može očekivati osam koncerata, od kojih će sedam biti na Trgu Mića Pavlovića besplatni, dok se za koncert Swingrowersa na Kanli kuli mora izdvojiti 10 eura.

Festival će u grad donijeti mnoštvo muzičkih stilova i međunarodnih umjetnika. Nastupaće kamerni orekestar iz Budimpešte Peter Giran i Anima Musicae, korejski džez trio Youn Woo Park Trio, flauta i gitara Duo Linda Chatterton i Maja Radovanlija, solista Dušan Bogdanović, fingerstyle gitarista Bojan Ivanovski, kvartet Georgios Georgopoulos, ali i sastava Swingrowers na Kanli kuli, kada će biti upriličena velika „Gatsby Swing“ žurka.

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo na pressu povodom Guitar Art Summer Fest kaže da taj festival bogati ljetnju kulturnu scenu grada uz raznovrstan program.

– Mediteran i gitara se prepliću i čine sklad. Stoga je neosporno dobar izbor da se Guitar Art Summer festival 13. put dešava u našem gradu. Veza grada i festivala uspostavljena je od osnivanja ove manifestacije i zato su očekivanja Opštine bila velika, a ona su u prethodnom periodu bila opravdana činjenicom da je festival svake godine sve bolji – ističe Pištalo.

Za ovu godinu spreman je i prateći program kao što su majstorske radionice i teorijska predavanja, na kojima će gitarista Dušan Bogdanović svih šest dana festivala individualno podučavati mlade talente iz muzičkih škola širom Crne Gore. Takođe, svakog dana planirana su i teorijska predavanja koja će osim Bogdanovića, voditi Bojan Ivanovski i Maja Radovanlija.

U ime Turističke organizacije Herceg Novi, Natalija Terzić ističe da je festival, iako jedan od mlađih u porodici hercegnovskih ljetnih festivala, jedan od onih koji su odlično prihvaćeni kod publike.

– Zahvaljujući kvalitetu programa i načinu organizacije, promocije i realizacije Guitar Art Summer Fest stekao je povjerenje i podršku grada i gradske Turističke organizacije. Zahvaljujući direktoru, Bošku Radojkoviću uspostavljena je odlična saradnja sa beogradskim Guitar Art festivalom, pa je beogradski festival za koji kažu da je u vrhu evropskih gitarskih festivala, uvijek i lijepa prilika za promociju Herceg Novog – kaže Terzić.

Direktor festivala, Boško Radojković, osvrnuo se na ovogodišnji slogan i program festivala, uz najavu da su za muzičke sladokusce spremili delikatesan program.

– Suština cijelog programa je moja vizija da dovedemo neke nove priče na Trg od muzike, da program bude vrlo raznovrstan, a slogan „probajte različite ukuse“ asociran je našim novim vizuelnim identitetom – sladoledom, ali pretočen u muziku. Slušaćemo od džeza, popularne klasike, kamernog ansambla, do savremene klasike, preko Dušana Bogdanovića do rokenrola, od fingerstajla, do buzuki grčke rebetike i svinga. Siguran sam da će i Novljani i gosti pronaći nešto omiljeno iz ovog programa i doći barem na jedan koncert koji je njima najinteresantniji – ističe Radojković.

Radi što bolje promocije festivala, Radojković planira da velika balon gitara svakog dana festivala bude izložena na različitim lokacijama duž novske rivijere od Kamenara do Igala.

Budžet festivala je oko 53 hiljade eura. Organizatori su Guitar Art Festival iz Beograda i JUK Herceg Fest, a generalni pokrovitelji su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Hungest Hotel Sun Resort. Takođe, značajnu podršku festivalu su pružile ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Koreje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code