U susret Danu planete Zemlje, 22. aprila: Akcije na primorju

U susret Danu planete Zemlje, 22. aprila: Akcije na primorju

1175
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U Opštini Herceg Novi, će u petak 21. aprila, u 10 časova, u saradnji sa NVO udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak Sunca” biti realizovana akcija čišćenja i uređenja dječije plaže i plaže prilagođene za lica sa invaliditetom, ispred prve faze Instituta u Igalu.

Od prikupljenog otpadnog i prikladnog raspoloživog materijala organizovaće se maskenbal za djecu, kao i izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, koji će crtati dok traje akcija. U akciji će učestvovati volonteri ove NVO, vrtići, Osnovne i Srednje škole iz Herceg Novog, štićenici Dječijeg doma iz Bijele, djeca i omladina sa teškoćama u razvoju, „Stambeno komunalno“ doo, Institut Dr Simo Milošević i drugi.

Picerija i restoran

Akcijom uređenja platoa Kotobiljskog izvora i okoline, u organizaciji Agencije za zaštitu Orjena i Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju, u subotu, 22. aprila, biće obilježen Dan planete Zemlje.

Organizatori su pozivali građane dobre volje da zajedničkim radom doprinesu uređenju našeg  zaleđa i pošalju poruku o značaju očuvanja zdrave životne sredine. Okupljanje kod Kotobiljskog izvora planirano je u 10 sati.

Ovom akcijom će biti očišćena pristupna staza iz Kotobilja i dodatno oplemenjen prostor oko izvora i odmorište koje je uređeno prošle jeseni.

Pored uređenja Kotobiljkog izvora, ovaj značajni datum biće obilježen prigodnom manifestacijom koju organizuje “Čistoća” DOO Herceg Novi, na ulazu u gradsku luku Škver, u petak, 21. aprila u 10:30 časova. Očekuje se prirustvo oko 200 učenika osnovnih škola “Dašo Pavičić” i “Milan Vuković”. Ekološke akcije planirane su i u OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj istog dana u 12:20 časova, u Zelenici, u OŠ “Ilija Kišić”, od 9 časova, kao i na pojasu rivijere od 12 časova, kada se očekuje oko 200 učesnika, kao i omladina okupljena oko NVO “Nova šansa u Novom”.

 

Akcije u Budvi

Ekološke akcije u Budvi počeće u petak, 20. aprila, kada će JP Morsko dobro, u saradnji sa NVO Green net-Zelena mreža organizovati akciju čišćenja i uređenja prostora i plaže ispred bivšeg JRB-a.

Od plastičnih čepova za flaše, koje će volonteri ranije sakupiti po budvanskim plažama, djeca školskog i predškolskog uzrasta će praviti umjetnine. Takođe, djeca iz vrtića “Ljubica Jovanović Maša” će izvesti kratak skeč na temu očuvanja Planete Zemlje. U ovoj akciji učestvovaće volonteri NVO “Green Net”, radnici JKP “Budva”, učenici OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i “Druge osnovne škole”, djeca vrtića “Ljubica Jovanović Maše”, aktivisti fitness studia “Positive”, službenici JU “Grad Teatar Budva”, kao i ostali građani i turisti dobre volje.

Akcije u Budvi će biti nastavljene u subotu  22. i nedjelju 23. aprila. JP “Morsko dobro” će u saradnji sa NVO „Porat Budva-Pizana”, Izviđačkim odredom Budva i NVO “Green Home” realizovati akciju čišćenja i uređenja gradskog bazena-plivališta i okoline. Akcija će obuhvatiti čišćenje morskog dna u bazenu i u dijelu koji se nalazi sa spoljašnje strane bazena, čišćenje, uređenje i opravka zidova tribina i bazena, postavljanje mobilijara i uređenje okolnog javnog prostora.

 

Akcije u Kotoru

U  Kotoru će, u petak  21. aprila,   u 10 časova, JP “Morsko dobro” u saradnji sa NVO “Eko Centar Delfin” iz Kotora, realizovati akciju pod nazivom “Moj grad-zeleni grad Kotor 2017”, koja podrazumijeva čišćenje glavnog gradskog parka, prikupljanje otpada i sadnju sadnica mediteranskog ukrasnog bilja, te održavanje edukativne radionice “Održivo upravljanje otpadom-reciklaža” za učenike osnovne škole, kao i podjelu informativno edukativnog materijala. U akciji će učestovovati JKP “Kotor”, učenici  OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna, NU “Aventurin” i  učenici OŠ “Njegoš” iz Kotora.

 

Orahovac: Na plantaži Školjke Boke velikiki eko čas

Dan planete Zemlje, 22. april, biće i ove godine obilježen tradicionalnom društvenom akcijom, koju već duži niz godina sprovodi DOO Školjke Boke – Boka Gard Security iz Kotora.

Riječ je o udruženoj akciji u kojoj učestvuje i Institut za biologiju mora iz Kotora, JU Gimnazija Kotor, Osnovne škole Savo ilić i Njegoš iz Kotora, kao i preduzeća AD Expo i Napredak.Akcija je najavljena za petak, u 12 h na plantažama “Školjke Boke” u Orahovcu, u kojoj bi i ove godine trebalo da učestvuje između 80 i 100 učesnika.

Vlasnik plantaže, dipl. ing. Nevres Đerić, za Radio Jadran kaže da je riječ o višestruko značajnoj akciji, koja je ove godine proširena sa više specifičnih aktivnosti, kako bi se skrenula pažnja na očuvanje morskog ekosistema:

– Korišćenjem alternativne energije izvršićemo čišćenje solarnih kolektora, pročišćavanje filtera jer se na uzgajalištu koristi izvorska voda, zatim prekopavanje komposta, čišćenje suvozidanog eksperimentalnog bazena, a postavićemo i hranilice za ptice koje cirkulišu ili imaju staništa u neposrednoj blizini uzgajališta – najavio je Đerić.

On je istakao da pomenutim aktivnostima žele da ukažu i na to da je jako važno da se koriste prirodni materijali prilikom izgradnje objekata u blizini obalbog područja, kao i da je neophodno što manje koristiti goriva i maziva zbog zagađenja vazduha. Zbog toga i na svojoj plantaži koristi isključivo vesla na ručni pogon. Ono što će se, u petak odraditi prvi put u regionu, biće sadnja drveća u moru, tehnikom hidropon, čime žele da pošalju poruku da se drvo može posaditi i pod morem, u blizini obalnog područja:

– Riječ je o plutajućem koritu, kao što su bove ili veziva za jahte i brodove, koji se mogu iskoristiti na taj način. Drvo se sadi u koritu, koje je vezano za tegove odnosno sidreni dio. Na taj način mogli bismo da koristimo vezišta koja su u lukama, nautičkim centrima, ili vezišta čamaca – naveo je on.

Po završetku navedenih aktivnosti, biće organizovan i ekološki čas o značaju i uticaju svih nas na životnu sredinu, koja nas, kako kaže, opominje da smo u obavezi da se prema njoj odnosimo odgovornije, te da je moramo čuvati i za neke buduće generacije.

Đerić takođe ističe da svi zainteresovani koji žele da učestvuju u akciji dođu na uzgajalište biciklima, kako bi se suzbila emisija štetnih gasova.

Na kraju, prisutni će tradicionalno biti u prilici da besplatno degustiraju zdrave, ispitane školjke i druge morske plodove.

 

Akcije u Tivtu

JP “Morsko dobro” će i u Tivtu biti organizator ekoloških akcija, pa će tako  u nedjelju, 23. aprila, u 9 časova, u saradnji sa NVU “Škart” biti organizovana akcija  čišćenja plaže i parka Župa, kao i sakupljanja otpada i odlaganja u kontejnerima predviđenim za to. U sklopu akcije  građani će dobiti  ekološkie vrećice. Ova akcija će takođe biti sastavni dio akcije čišćenja morskog dna i obale koju istog dana  organizuje Opština Tivat.

Pored bokeških i Opštine Budva, JP Morsko dobro organizovaće niz ekoloških akcija i u Opštini Bar.

Međunarodni Dan planete Zemlje obilježava se u cijelom svijetu od 1992. godine, kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Od tada se u preko 150 zemalja održvaju različite manifestacije i akcije koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code