U susret Danu voda: Na Žabljaku konferencija o održivom upravljanju vodovodnim resursima

U susret Danu voda: Na Žabljaku konferencija o održivom upravljanju vodovodnim resursima

0
Podijeli

Svjetski dan voda, 22. mart, u Crnoj Gori će ove godine biti obilježen na Žabljaku, a tu će ujedno biti i centar evropskih dešavanja vodovodnog sektora, najavio je direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Goran Jevrić.

Foto: radwb.euSkup na Žabljaku, odnosno početna radionica benčmarkinga Dunavske platforme nosi naziv ,,Vizija održivog upravljanja vodovodnim resusrima u XXI vijeku“. Obuhvatiće dio posvećen obilježavanju Svjetskog dana voda od 21-23. marta, u okviru kojeg će biti riječi o najvažnijim temama za ovaj sektor i sesije u okviru prve benčmarking radionice Dunavske platforme za benčmarking. Do sada je učešće potvrdilo 70 učesnika iz 15 zemalja:

Picerija i restoran

– Konferencija se prvi put održava na temu vizija, održivog upravljanja vodovodnih resursima u 21. vijeku. Izabrano je nekoliko važnih poruka za donosioce odluka u vodovodnom sektoru, jer globalni procesi i klimatske promjene nas sve moraju natjerati da mnogo kvalitetnije i izdrživije upravljamo tim važnim resursom koji nema zamjenu za čovjeka – poručio je Jevrić.

Dunavska platforma za benčmarking je pokrenuta u oktobru 2017. godine, a Regionalni vodovod se odmah priključio. Do sada je okupila 18 vodovodnih i kanalizacionih preduzeća iz 9 zemalja Jugoistočne Evrope, dok je do kraja godine planirano priključenje preduzeća iz preostalih 8 zemalja.

Kroz I fazu Dunavskog programa za vode u trajanju od tri godine (2014-2017.) pokrenuta je benčmarking radionica za preduzeća EX-YU prostora.

Zbog velikog uspjeha koji je ostvaren kroz rad platforme za EX-YU preduzeća, nosioci ovog projekta su donijeli odliku o formiranju nove benčmarking platforme – Dunavske platforme za benčmarking, koja je u odnosu na EX-YU proširena na čitav region Jugositočne Evrope sa planom da obuhvati 17 zemalja.

Pored Regionalnog vodovoda, organizator je i Međunarodno udruženje vodovodnih preduzeća sa sjedištem u Beču. Partneri su Svjetska banka i Dunavski program za vodu.

– Imamo veliko zadovljdljstvo da prvi put u Crnu Goru dolaze visoki predstavnici Svjetske asocijacije za vode i izvršni direktor evropske asocijacije vodovodnih preduzeća. To smatramo velikim priznanjem za naše preduzeće, koje je od maja i punopravni član jednog međunarodnog udruženja – kazao je Jevrić.

On je istakao da su upravo međunarodni partneri izrazili želju da se konferencija održi na Žabljaku jer je Crna Gora 1991. god usvojila deklaraciju o proglašenju ekološkom državom.

Najvažnije teme skupa su:

 1. Pristupanje Evropskoj uniji – Poglavlje 27-Izazovi
 2. Diskusija o transformaciji i agregaciji preduzeća
 3. Regulacija preduzeća u Crnoj Gori i regionu
 4. Upravljanje linijskom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom
 5. Diskusija između preduzeća o smanjenju gubitaka vode
 6. Diskusija između preduzeća o razmjeni osoblja i U2U razmjeni
 7. Benčmarking i finansijska efikasnost
 8. Benčmarking i kontroling preduzeća
 9. Upravljanje katastrima linijske infrastrukture
 10. Regulacija smanjenja gubitaka vode
 11. Panel diskusija: Dobrovoljni i regulatorni benčmarking

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code