Početna Ke Nova U susret sjutrašnjoj 50. pučkoj fešti od Kumbora do Baošića

U susret sjutrašnjoj 50. pučkoj fešti od Kumbora do Baošića

4

Na rivijeri u Hereceg Novom sve je spremno za Feštu od mimoze, ribe i vina – svečanost koja predstavlja srce Praznika mimoze već 50 godina. Šarena povorka krenuće ujutru u 10 časova uz Kumbora, tradicionalno, donjim putem ka Baošićima, gdje će biti upriličena i centralna manifestacija.

U svim Mjesnim zajednicama uzdaju se da će vrijeme poslužiti, te da kiša neće uticati na manju posjetu- Jer, domaćin su i za nju spremni.

Picerija i restoran

Kako je za Radio Jadran kazao član Odbora MZ Kumbor, Dušan Mileusnić u ovoj Mjesnoj zajednici pripremaće očišćenu sardelu, što je praksa svake godine. A čišćenje počinje danas. Ribu će prigati u prostorijama škole, koje pripadaju MZ.

– Kod nas je start i otvaranje. Nastup mažoretki i Gradske muzike u Kumboru će trajati oko 45 minuta i mislim da je ove godine najbolja organizacija – navodi Mileusnić.

On dodaje da im je sa 500 eura pomogao vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, a ribar Marko Kise donirao je 30kg ribe i 30 litara vina, dok je iz lokalne uprave obezbijeđeno oko 50 kg ribe i 70 litara vina. U Kumboru će biti samo jedna vatra.

Kumborani će posjetioce, pored prigane sardele i vina, ugostiti i sa rakijom, suvim smokvama i tradicionalnom delicijom – priganicama, koje su u ponudi od prvog Praznika zahvaljujući Radojki Kešić i Loli Blažević. Njima je članica Odbora MZ Kumbor, Dragana Tomašević uručila prigodne poklone u znak zahvalnosti.

Mileusnić ističe da su u Kumboru zadovoljni i saradnjom sa JUK Herceg festom, koji je obezbijedio namirnice za spremanje  priganica, suve smokve i rakiju.

Povorka će nakon nastupa u Kumboru produžiti za MZ Đenovići, gdje će takođe biti upriličen nastup Gradske muzike i mažoretki, kao i KUD-a Sloga ispred Doma kulture. Nakon toga za sve koji ostanu na toj lokaciji obezbijeđena je i muzika sa razglasa, priča za Radio Jadran povjerenik u ovoj MZ, Andrija Mustur.

Organizaciju Fešte ove godine preuzela je NVO „Male sirene“, grupa žena iz Đenovića. One će pripremati priganice, a služiće takođe rakiju i suve smokve.

Centralna proslava biće priređena u MZ Baošići, gdje će cvijetna povorka stići oko 11 časova. Kulturno zabavni program biće organizovan ispred Doma kulture.

Obezbijeđeno je 1200 kg ribe, 1000 litara vina koje je donirala kompanija Plantaže, kao i isto toliko piva Trebjese iz Nikšića.

Kako je za Radio Jadran kazao predsjednik, Đuro Cvjetković ukoliko ne bude kiše biće čak 12 vatri .

– Imamo i plan B u slučaju kiše, sa privrednicima iz Baošića. Oni će nam ustupiti lokacije u njihovim objektima, koji su pokriveni. Vatri će svakako biti 12, ali u slučaju kiše na 8 mjesta – objašnjava on.

Uz sredstva budžeta MZ, u finansiranju proslave učestvovali su TO Herceg Novi i JUK Herceg fest.

Iako prognostičari najavljuju kišu, domaćini su optimistični, jer je ovogodišnje izdanje Praznika mimoze kvalitetno predstavljeno, pa uz koncert velike muzičke zvijezde, Zdravka Čolića očekuju, ipak, dobru posjetu.

4 Komentari

 1. Ima li iko doma i domaćina sve prognoze idu da će biti nevreme sa kišom u čemu je problemcda se odloži za 7 dana početak praznika ova priča iz Baosica je smešna pred.M.Z.hoce muziku ispred privatnih lokala bilo bi smešno da nije žalosno ko ga opravdava za to

  14
  7
 2. Šteta vremena i dobre volje nekih ljudi ali ovi opštinari nas uništiše.

  Veliki pozdravi ogromno poštovanje za sve kuvarice koje godinama prigaju ribu i po lošem i po lijepom vremenu.

  26
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code