Početna Društvo U Sutorini Dnevni centar do kraja godine

U Sutorini Dnevni centar do kraja godine

34

Zgrada novog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju trebalo bi da bude izgrađena u Sutorini do kraja godine, kada je u planu preseljenje djece i mobilijara iz privemenih prostorija koje koristi Dnevni centar na Toploj.

Izrada projektne dokumentacije je u završnoj fazi i nakon dobijanja svih potrebnih saglasnosti izgradnja bi mogla da počne za mjesec/dva. To je Radiju Jadran potvrdila sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić.

Izgradnju će, prema njenim riječima, finansirati donator, dok će se lokalna uprava pobrinuti za uređenje terena i potporni zid prema rijeci. Donator i izvođač radova izabrani su, kako kaže, na međunarodnom tenderu, ne navodeći o kome je riječ. Samardžić takođe nije navela ni koliko će koštati izgradnja novog Centra.

– Trenutno je u planu izgradnja objekta od 270 m², što je dovoljno za 25 korisnika. Ukoliko u budućnosti bude potrebe za proširenjem servisa i kapaciteta, planske i zakonske pretpostavke su obezbijeđene i upravo to je ono što je prednost lokacije u Sutorini. Riječ je o opštinskom zemljištu, imamo usvojen urbanistički projekat, kao i mogućnost za nadogradnju i dogradnju objekta, izgradnju sportskog terena, kao i ostalih sadržaja koji bi bili u funkciji objekta, ali i mještana ove mjesne zajednice – navodi ona.

Briga za mlade sa smetnjama  u razvoju i preko 27 godina

Objekat će, do daljnjeg koristiti djeca i mladi do 27 godina. Međutim, s obzirom da je riječ o jako osjetljivoj kategoriji stanovništva, te da se prema pitanju Dnevnog centra lokalna uprava, kako kaže naša sagovornica, odnosi sa posebnom pažnjom, planiraju da učine korak više:

– Svjesni realnih potreba grada i građana, namjera nam je da pokrenemo transformaciju ustanove u 27+. Ovo će uslijediti poslije izgradnje objekta u Sutorini, nakon čega ćemo i korisnicima starijim od 27 godina omogućiti boravak u Dnevnom centru – navodi ona.

Podsjetićemo da su korisnici Dnevnog centra, njih 11, od početka aprila 2017. kada su morali “iseliti” iz zadužbine u Igalu koju koristi JPU Naša radost, preseljeni u privremene adaptirane prostorije na Toploj 2.

Ugovor o zakupu koji ističe početkom aprila potpisan je prije 2 godine između Vladimira Stanišića, vlasnika zgrade, NVO Meritum i Opštine Herceg Novi. Ova NVO je preuzela obavezu opremanja prostora i plaćanje mjesečne zakupnine, dok Opština snosi troškove komunalija i struje.

34 Komentari

 1. Da li se radi i o dupliranju kapaciteta kada postoje dva dnevna boravka
  U bijeloj od7do18 god
  Sutodina
  7do 27.god
  Sta je sa payronaznom sluzbom
  Koja stoji u opisi dnelatnosti doma za osi

 2. Djeca Porasla
  Postali stariji zreliji i Mi sa njima
  Svako se snalazi kakozna i umije
  Pomoci nikad dostA
  Zivot tece dalje
  Zdrastveni problemi prisutni
  Terapeuti neophodni osobama i roditeljima
  Kako u kuci tako i van nje u ustano vi
  Saradnja roditelja starayelja neohodna sa strucnim licims iz dana u dan sve veca

 3. Svi koji nalazite svakome i svemu manu, a prstom niste mrdnuli za ovako osjetljivu populaciju i njihove roditelje, sram vas bilo! Ako ne mozete da doprinesete, suzdrzite se negativnih komentara o bilo kome i bilo cemu sto je vezano za ovu populaciju! Svojim ruznim komentarima nagrdiste vjest koja je trebala da usreci djecu i roditelje!

  5
  2
 4. Sve je to recimo ok. Al da pitam kao pedagog… Kako ce djeca da reaguju na lavez pasa iz odgajivacnice koja je na 50m udaljena? To nijesu mali psi vec imaju oko 70 kg.
  Drugo… Pored je glavni magistralni put. Nema tu mira pogotovo kad napolje izadju. O komarcima iz rijeke koja je na 10m da ne govorimo.
  Pozdrav

  5
  4
 5. Dragica ide kuci ,a ne stan da dobije od opstine.Mutna je koliko i MILO i KNEZEVIC zajedno.Malo provjere u DC nebi skodilo sem DRAGICI.Digla se gungula oko Simonide , a u Dnevni centar se cuda rade.Doci ce nova vlast pa ima da se pise o Dragici, Dnevnom centru itd itd.

  10
  7
  • Je li čitaš tekst gospoJo ? Lijepo piše da su morali da isele jer te prostorije koristi JPU Naša radost. Treba li grafička demonstracija ?

   6
   7
    • Zato što je Ukropuna ostavio po twstamentu tu kuću ” novskoj djeci”. Kako je nekada bilo jednostavnije nego sada, bilo je predviđeno da tu bude vrtić. Pošto je tako predviđeno, na tu kuću se uknjižilo Ministarstvo, znači Podgorica, kao na sve škole i na vrtiće u našem gradu. Sada tim prostorom raspolaže Podgorica, a ne Novi

     6
     1
 6. Kad vas već toliko hvale u radu gospođo Samardžić recite nam kada će početi da radi mjesna zajednica Sutorina. Prostor je odavno zakupljen za velike pare ali se još otvarao nije.

  7
  3
 7. VESNA, VESNA, BRAVO VESNA, SVAKA CAST VESNA FALI TE ME USTA KAD NIKO NECE. MOZEMO LI ZNATI KOLIKA JE VISINA DONACIJE KO JE DONATOR. DA ZNAMO KOME DA ZAHVALIMO KAD NISTA NE PRETEKNE IZ BUDJETA OPSTINE KAD SVE ODE NA PLATE TRUDBENIKA OPSTINE KOJI SU SAMI SEBI SVRHA. OVAJ SISTEM JE NEODRZIV OVO SE IZ TEMELJA MORA MIJENJATI INACE NAM NEMA SPASA OVDE …… LUD Z BUNJENOG.

  13
  6
 8. Planira se gradnja objekta na periferiji Sutorine, na lokaciji koja je izolovana od urbane zone, potpuno suprotno evropskim standardima, koji nalazu da ovakva ustanova bude u neposrednoj blizini zdravstvene ustanove, prodavnice i sl. Takodje se ne vodi racuna o cinjenici da korisnici razlicitog uzrasta ne treba da budu u istoj grupi. Da biste organizovali rad sa korisnicima uzrasta 7 do 27 godina treba formirati bar 3 grupe, a u objektu cija kvadratura iznosi 250 m2 tesko je organizovati rad sa vise od dvije grupe, ukoliko se postuje zakonska regulativa i vazeci pravilnici, koji predvidjaju organizovanje razlicitih sadrzaja za korisnike (senzorna soba, soba za fizioterapiju, soba za radno-okupacionu terapiju, soba za odmor, soba za individualni rad sa korisnikom, prostrani dnevni boravak, sa trpezarijom i kuhinjom, vise toaleta od kojih najmanje jedan za invalidna lica itd).

  23
  9
  • U svijetu rjesavaju mnoge probleme tako sto pozovu ljude iz struke i pitaju kako da rijese problem. Narocito one koji imaju veliko iskustvo u toj struci. I tek onda kada cuju ribare sa terena, sociologe ili defektologe, umjetnike….oni rjesavaju pitanje ribarske luke, ili dnevnog centra za invalidna lica, ili umjetnickog centra. Da ne pominjem stalni kontakt sa gradjanima koji su buduci korisnici i prema cijim potrebama i mora da se kreiraju buduci programi tj rjesavaju problemi.
   Ali dio odgovornosti snosimo i mi jer smo neaktivni. Zakon o lokalnoj samoupravi predvidja ucesce gradjana na vise nacina, a to znaci da kada cujemo da se pokrece pitanje stvari o kojima nesto znamo ili smo direktno zainteresovani, treba da se angazujemo i damo svoje misljenje. Jer lasno je general poslije bitke biti.

 9. Ovo je za pohvalu, gospodja Vesna Samardzic je profesionalac i nsdasve ima afiniteta za posao koji obavlja. Samo pripazite da zgrada u Sutorini ne posluzi za rjesavanje stambenog pitanja direktorice Dragice Kosic. To bi vec bilo neeticki.

  14
  14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code