U SVITANJE DO VRHA SUBRE

U SVITANJE DO VRHA SUBRE

0
Podijeli

orjen_snijegHladno je na primorju temperatura je jutros bila oko 5 stepeni, a iz Meteorološke stanice u Igalu kažu da će biti i hladnije te da možemo očekivati i po koju pahulju snijega.

Ovakvo vrijeme ide na ruku novskim planinarima, koji pripremaju noćni uspon. Planinarski klub Subra je 9. noćni uspon, odnosno manifestaciju “Noć punog mjeseca”  pomjerio sa početka januara na 11. februar. Načelnik sekcije za markacije i vodičku službu u PK Subra, Željko Starčević, ističe za Radio Jadran da je ovo  jedinstvena manifestacija u Crnoj Gori.

Picerija i restoran

– Mi smo pioniri u organizaciji ovakvog događaja i osim uživanja u prirodi to je dobra priprema i trening za ekspedicije po svjetskim vrhovima – objašnjava Starčević. – Btnije je bezbjedno stići na odredište, nego obezbjediti masovnost manifestacije, jer uspinjanje tokom noći nije ni malo jednostvano -upozorava Starčević.

Zato je broj učesnika i ograničen njihovim znanjem i opremom.

Odredište do koga će se uspinjati svi ljubitelji zimske idile pod okriljem snijega i mjeseca, biće Subra koja je i najčešće bila cilj jer je najizazovnija.

– Ono čemu se teži je stići na cilj u trenutku baš kada sviće. ”Noć punog mjeseca” biće održana u noći između 11. i 12. februara.

Inače, snijega ima u zaleđu Herceg Novog, ali putni pravci Kameno-Dizdarica-Dugonja kao i za selo Ubli su prohodni, kao i prema Vrbanju, kaže direktror Javno komunalno stambenog preduzeća, Branko Mitrović. Juče je snjegočistač bio svo vrijeme na terenu i čistio puteve. To je 6. put od decembra prošle godine da iz ovog preduzeća uklanjaju nanose snijega.

Na Orjenu je dovoljno  snijega i možda je prava prilika da ovaj vikend, pred kraj zimskog raspusta, provedete  bar jedan dan na snijegu, na  samo sat – dva od kuće.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code