U Tivtu će biti obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

U Tivtu će biti obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

0
Podijeli

Interaktivna radionica za djecu osnovnih škola, koju Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, biće upriličena 2. februara u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, u 11 časova.

U radionici će učestvovati učenici četvrtih i petih razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta i OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, koji će biti u prilici da se upoznaju sa najvažnijim informacijama o specijalnom rezervatu prirode – Solilima.

Picerija i restoran

U okviru interaktivne radionice učenici će praviti knjižicu o životnom ciklusu ptica, kao i različite životinje od papira origami tehnikom. Takođe, u okviru ove radionice biće održan kviz gdje će djeca moći da pokažu stečena znanja o prirodnim vrijednostima Solila.

Nakon radionice će biti organizona edukativna posjeta rezervatu, radi upoznavanja učenika sa prirodnim, kulturnim i pejzažnim vrijednostima Solila (u zavisnosti od vremenskih uslova).

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, kako bi se pomovisao značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Specijalni rezervat prirode “Solila” u opštini Tivat upisana su 2013. godine na ovu listu kao drugo RAMSAR područje u Crnoj Gori (pored Skadarskog jezera). Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je “Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost” fokusirajući se na važnost ovakvih područja za održivi razvoj urbanih sredina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code