Početna Oko nas Tivat U Tivtu “Harmonika fest”

U Tivtu “Harmonika fest”

0

Međunarodni IX festival „Harmonika fest“ biće održan u Tivtu od srijede do petka, a okupiće oko 250 harmonikaša iz brojnih evropskih zemalja, najavili su iz nevladine organizacije Harmonika Montenegrina u PR Centru.

Direktor i osnivač festivala, Predrag Janković, rekao je da festival iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskkih festivala za harmoniku.

„Ove godine ćemo imati rekordan broj učesnika u takmičarskom segmentu. Prijavilo se oko 250 takmičara, uključujući orkestar harmonika, što je najveći broj do sada i to nas posebno raduje. To je takođe jedan pokazatelj da festival ide uzlaznom putanjom“, kazao je Janković.

Prve večeri će, kako je najavio, nastupiti ansambl Beltango kvintet u Hotelu Čedi na Luštici u 21 sat. Narednog dana koncert u maloj sali Centra za kulturu sviraće najuspješniji umjetnik na klasičnoj harmonici iz Kazahstana, Damir Sultanov, koji je inače profesor na Nacionalanom univerzitetu u Kazahstanu. U drugom dijelu koncerta nastupiće akademski orkestar Akordeonista iz Kragujevca.

Janković je najavio i okrugli sto na kojem će govoriti profesor sa državnog konzervatorijuma „Đuzepe Tartini“ iz Trsta, Korado Rojac.

„Takođe, tradicionalno organizujemo segment majstorskih radionica. Ove godine će glavni predavač biti predsjednik Svjetske konfederacije harmonikaša Frederik Dešamp. U pitanju je veoma uspješan profesor i pedagog, koji ima veoma uspješne đake“, rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, posljednjeg dana festivala  biće održan završni koncert u CZK i dodijeljene nagrade i priznanja.

Selektorka programa festivala, Tijana Ilić, kazala je da će se 250 takmičara predstaviti u deset kategorija harmonika solo, zatim četiri kategorije kamernih ansambala i čak tri kategorije orkestara. Na festivalu 13 članova žirija. Neki od njih su Frederik Dešamp, Radomir Tomić, Miljan Bjeletić iz Srbije, Dalibor Boljun iz Hrvatske, Damir Sultanov iz Kazahstana, iz Crne Gore, Miroslav Ilić, Aleksandar Basara.

Takmičari su iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatska, Poljske, Rusije, Ukrajine itd.Organizaciju Harmoinika festa je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code