Početna Eco U Tivtu okrugli sto o močvarnim staništima i klimatskim promjenama

U Tivtu okrugli sto o močvarnim staništima i klimatskim promjenama

0

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, kako bi se se promovisao značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Kako najavljuju iz JP Morsko dobro, ovogodišnja tema Međunorodnog dana močvarnih staništa je „Močvarna staništa i klimatske promjene“. Fokusirana je na značaj močvarnih staništa u ublažavanju uticaja klimatskih promjena, posebno poplava, zbog sposobnosti ovih područja da primi velike količine vode.

Picerija i restoran

Skadarsko jezero 1996. godine, a posebni rezervat prirode „Tivatska solila“ 2013. godine, upisani su na listu močvarnih staništa kao jedina dva RAMSAR područja u Crnoj Gori.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Ministarstvo održivog razvoja  i turizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat sjutra u Tivtu, u 10 časova, organizuju  Okrugli sto o značaju i vrijednostima posebnog rezervata prirode „Tivatska solila“.

Na okruglom stolu biće predstavljen značaj i položaj RAMSAR konvencije u legislative Crne Gore, primjeri upravljanja močvarnim staništima u korist prirode i čovjeka, kao i najnoviji rezultati istaživanja biodiverziteta koja su na području Solila sprovedena tokom 2018. godine.

Cilj okruglog stola je da se kroz primjer dobrog upravljanja posebnim rezervatom prirode „Tivatska solila“ približi značaj očuvanja ovakvih područja, ne samo kao značajih staništa rijetkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, već i zbog uloge koju močvarna područja imaju za lokalno stanovništvo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code