Početna Društvo U toku druga šansa za visokoškolce da izaberu poslodavca za stručno osposobljavanje

U toku druga šansa za visokoškolce da izaberu poslodavca za stručno osposobljavanje

0

Povezivanje  poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u drugom krugu počeo je danas. Iz Biroa rada Herceg Novi, informišu da svi potencijalni korisnici Programa koji su nakon prvog kruga elektronskog povezivanja poslodavaca i korisnika ostali nepovezani, odnosno bez mjesta za stručno osposobljavanje, imaju mogućnost da do 28. novembra (15 časova) biraju nekog od preostalih poslodavaca preko portala eUprave.

Informacija o procedurama prijave visokoškolaca se nalazi na stranicama E-uprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete.

Nakon I kruga prijavljivanja svršenih visokoškolaca, njih 254 na području Boke dobilo je priliku za stručnim osposobljavanjem. Prednjači hercegnovska opština sa 104 prijavljena, zatim kotorska sa 84, dok će u Tivtu biti angažovano njih 66.

Najviše korisnika je iz oblasti ekonomije i bankarstva, fizioterapije, zatim turizam i hotelijerstvo, menadžeri za razne oblasti.

Broj korisnika, za sve tri opštine, je na nivou prošlogodišnjeg Programa nakon prvog kruga povezivanja.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov je za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code