U toku popis biljnog fonda i procjena stanja drveća na Mamuli

U toku popis biljnog fonda i procjena stanja drveća na Mamuli

8
Podijeli

Kompanija OHM Mamula Montenegro, koja na ostrvu Lastavica, na ulazu u Bokokotorski zaliv gradi “boutique” hotel&spa visoke klase, organizovala je popis biljnog fonda sa procjenom stanja drveća na ostrvu Lastavica, kako bi bile evidentirane sve biljne vrste na lokaciji i urađen elaborat zelenog fonda. Posao je povjeren pejzažnim arhitektama iz firme Primavera iz Herceg Novog, potvrdila je za Radio Jadran savjetnica za odnose sa javnošću OHM Mamula Montenegro, Dragana Bećirović.

U sljedećih deset dana stručnjaci će provjeriti geodetske podloge sa ucrtanim zelenilom i uporediti ih sa stanjem na terenu, uraditi prepoznavanje i determinaciju biljnih vrsta, mjerenje prsnog prečnika, visine stabala, širine krošnji, ocjenu estetskog izgleda, fiziološkog stanja, starosti, procijenjenog trajanja i slično.

Picerija i restoran

Očekuje ih priprema plana procjene stanja drveća pri čemu će svako drvo imati identifikacioni broj. Ocjena boniteta zelenila, između ostalog, predviđa i pregled zdravstvenog stanja i dekorativnosti vegetacije, naglasila je Bećirović:

– Na ovaj način dobićemo elaborat koji će uključiti tabelu vegetacije prema pravilima pejzažne taksacije i preglednu kartu sa tekstualnim dijelom i podacima o vrsti, visini stabala, mjerama širine opsega krošnje, visinu debla iznad nivoa zemlje do najnižih grana, procjena starosti drveća, stanje – u smislu dekorativnosti i vitanosti, procjenu očekivanog trajanja drveća, kategoriju i druge podatke. To će nam pomoći da formiramo bazu biljnih vrsta i drveća koje ćemo upotrijebiti jer želimo da njegujemo biljne vrste sa ovog prodručja – kazala je Bećirović.

Kompanija OHM Mamula Montenegro nedavno je počela pripremne radove na čišćenju i pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrđenja Mamula na ostrvu Lastavica.

Ugovor o zakupu poluostrva potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u održivo eko turističko odredište 4 plus ili pet zvjezdica. Planom restauracije i konzervacijom “boutique” hotel&spa visoke klase, imaće 30 soba, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, prodavnice, bazene, kao i klub za vodene sportove na nemotorni pogon sa neophodnom infrastrukturom.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora.

8 Komentari

 1. Mi ionako nikada necemo znati da cijenimo i pazimo ono sto imamo, tako da neka im je sa srecom ova rabota. Nadam se samo da ce koji Novljanin uspjeti da se zaposli kod ovih, da se ubere koji dinar.

  Nama je Mamula sluzila jedino kao javni WC I deponija, nazalost.

  11
  2
 2. Najviše nas boli što država nije iz budžeta uložila u ovaj projekat, a ne prodala strancima, pojedinci profitirali i od prodaje, a Crna Gora će globalno gledano dobijati samo mrvicu čitavog kolača. Ostatak ode u tuđe banke koje će opet nama “uvaljivati” kredite. Hvala ti Crna Goro

  12
  2

Ostavite komentar

*

code