U toku su istražni radovi za sanaciju tvrđave Kanli Kula

U toku su istražni radovi za sanaciju tvrđave Kanli Kula

2525
2
Podijeli

Prostor oko Kanli Kule posljednjih dana “opasan” je mehanizacijom firme Geoprojekt d.o.o. iz Podgorice, čiji su geolozi zaduženi za ispitivanja terena, kako bi se ustanovio razlog klizanja.

Ti radovi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, a neophodna dokumentacija ne bude problem, trebalo bi da potraju oko mjesec, kaže za Radio Jadran jedna od geološkinja, Ana Vojinović:

Picerija i restoran

“Izvodimo geološka odnosno geotehnička istraživanja, a cilj je da se definiše geološka građa terena, utvrde mehanizmi nastanka deformacija i uzroci klizanja terena. Naš zadatak je da definišemo teren i pojave koje se na njemu dešavaju”, pojasnila je Vojinović.

Istraživanja će biti obavljena u 3 faze – terenski, laboratorijski i kabinetski. Terenska istraživanja prema njenim riječima obuhvataju istražno bušenje, izvođenje istražnih jama odnosno iskopa, iz kojih se uzimaju uzorci na kojima se rade laboratorijska istraživanja. Nakon toga slijedi tzv. “mapiranje” terena kojom se teren kvalifikuje.

“Osim toga obavljamo osmatranje šireg područja, pošto je riječ o deformacijama koje se nijesu desile samo na tvrđavi, kako bi se tačno definisalo šta se dešava na ovoj lokaciji. Ako u bušotinama bude bilo podzemnih voda, registrovaćemo njihove pojave i nivoe. Ono što je najvažnije jeste da ćemo u bušotine  ugrađivati konstrukcije koje služe za kasnije osmatranje pomijeranja i dalji monitoring. Snimamo nulto stanje. Ako kasnije dođe do deformacija, vidjećemo u kom se tačno smjeru kreću deformacije”, pojasnila je Vojinović.

Uže istražno područje obuhvata deformacije  same zone kule, a šire  posmatramo i obrađujemo radi definisanja geologije, dodala je ona.

Kad se obave geološka istraživanja, njihov rezultat poslužiće građevincima za pronalaženje rješenja zaštite terena.

Geotehničkim elaboratom, po završetku ovog dijela istraživanja biće date smjernice i preporuke za dalje projektovanje i sanciono rješenje.

Inače, Kanli Kula je jedna od 6 novskih tvrđava iz 16. vijeka. Nekada je bila čuvar grada, zatvor, a danas u vrhu najljepših, ali i najugroženiji ljetnjih pozornica na Jadranu.

Za ozbiljnije zahvate nikada nije bilo dovoljno novca ni u opštinskoj niti u državnoj kasi. Član stručnog tima na njenu sanaciju  prof. Dušan Lučić sa Instituta za građevinarstvo Crne Gore, ranije je kazao Radiju Jadra da im je cilj naći najbolje sanaciono rješenje. Nosilac posla je projektantska i konsultatnska kompanija SMNL d.o.o iz Podgorice. Partneri su Institut za građevinarstvo, Montecep, kompanije koje će raditi geodetska snimanja i geotehničke istražne radove. Svi će oni učestvovati u izradi sanacionog rješenja. Sanaciju će finansirati Direkcija javnih radova.

Na startu je zaključeno da je najvjerovatnije uzrok svih oštećenja tvrđave pritajeno klizište koje ide  od magistrale do crkve Sv Arhanđela u Starom gradu.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code