Početna Ekonomija U utorak stiže prvi brod koji će odvoziti grit iz Brodogradilišta Bijela

U utorak stiže prvi brod koji će odvoziti grit iz Brodogradilišta Bijela

6

Nakon sedmomjesečne pripreme, koja je osim administrativnih poslova, podrazumijevala formiranje tima saradnika i pripremu terena, francuska kompanija Valgo privodi kraju posljednje aktivnosti za isplovljavanje prvog od 15 brodova sa gritom iz bijelskog Brodogradilišta, koji bi trebalo da bude „izvezen“ za Španiju.

To bi trebalo da se desi 14. marta, saznaje Radio Jadran
Prvi od 15 brodova trebalo bi u Brodogradilište da stigne dva dana prije radi utovara grita, a da isplovi s otrovnim teretom 14. marta, potvrdio je Radiju Jadran, zamjenik direktora za komunikacije i javne poslove kompanije Valgo, Florian Khichane.

Za odvoz je već pripremljeno 20 hiljada tona grita:
„Uklanjanje otpada (transport) je samo dio posla. Proizvodnja (raspakivanje, prosijavanje otpada, dekontaminacija azbesta, skladištenje …) započela je u prvoj sedmici januara, a više od 20.000 tona je očišćeno, uskladišteno i spremno za transport do krajnjeg odredišta. Prioritet za Valgo je sigurnost i brzina poslovanja za naše klijente, poštujući i poboljšavajući ugovorene rokove. Proces utovara je posebno dizajniran i proizveden za operacije u Bijeloj. Valgu je trebalo vrijeme, da obavi testove i mjere kako bi obezbijedio sigurnost (radnika, prirode ..) i stope tonaže, koje je nametnuo brodar – objašnjava Khichane.

Naš sagovornik dodaje da su „otežavajući“ faktor neočekivani i izuzetni jaki vjetrovi, kao što je nedavna bura, zbog kojih je Valgu trebalo dodatno vrijeme da “ojača strukture procesa utovara kako bi se izbjegli bilo kakvi problemi u toku utovarnih radova“.

Glavnim projektom remedijacije tla u Brodogradilištu, predviđeno je tretiranje 64 hiljade tona grita do 2020. godine, sanacija i odvoz kontaminiranog zemljišta, kao i tretman novog, neopasnog grita. Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv. neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj:

„Uzimajući u obzir očekivane ukupne količine grita i šljunka u kombinaciji sa kontaminiranim zemljištem, iz Brodogradilišta bi ka Sevilji trebalo da isplovi od 12 – 15 brodova, sa maksimalnim utovarom od 7 tona“, objašnjava dalje Khickane.

Valgo

Francuska kompanija Valgo, koju je Vlada na tenderu izabrala kao najpovoljniju za odvoz grita, obaviće ovaj posao za 20 miliona eura. Remedijacija tla u Brodogradilištu jedan je od prioritetnih zadataka saniranja 5 ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori. Za taj posao Svjetska banka opredijelila je 50 miliona eura.

Khickane podsjeća da je od avgusta, kada je Valgo „ušao“ u Brodogradilište obavljen niz poslova koji prethode konkretnom, odvozu grita, počev od administratrivnih – ugovora, licenci, dozvola, prekograničnih dokumenta:

„Radili smo i na implementaciji procesa, opreme i instalacija, sklapali partnerstva sa lokalnim kompanijama, postavljali instalacije i radili pilot testove, obavili obuku i zaposlili nove ljude, nakon toga počeli sa raspakivanjem „zrna“ grita, prosijavanjem, dekontaminacijom azbesta, skladištenjem i odabrali način iskopavanja napuštene zone i obavili pilot-ispitivanja za otpad ugljovodonika u podzemnim vodama. Na kraju je trebalo obaviti i rezervaciju plovila“, precizirao je Khichane.

Kompanija Valgo zaposlila je 20 radnika bivšeg Brodogradilišta.
Podsjetićemo da je gazdovanje brodogradilišnom lukom na 90 godina povjereno holanskom Damenu i Porto Montenegru, koji će na ovom mjestu servisirati jahte i megajahte, a u budućnosti ih i izrađivati. Sa ovim konzorcijumom Vlada je sklopila ugovor krajem novembra prošle godine.

Porto i Damen su na ljeto 2017. godine kupili dio infrastrukture Brodogradilišta, u kome je sredinom 2015. godine uveden stečaj.
Vlada na sjednici početkom decembra prošle godine prihvatila Ugovor sa konzorcijumom Adriatic Marinas i holandskim Damenom koji su na 30 godina otkupili dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

6 Komentari

  1. Ne govori ovaj Francuz pod kakvim uslovima i psihičkim i fizičkim maltretiranjem radi ovo nesretno 20ljudi,ne govori niko što im čini ekipa iz PG ,to treba da svi znaju,ali što kažu kakvi smo nijesmo bolje ni zaslužili,

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code