Početna Društvo U ZELENICI SPECIJALNA OLIMPIJADA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA

U ZELENICI SPECIJALNA OLIMPIJADA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA

0

olimpijada zelenikaU OŠ „Ilija Kišić” u Zelenici od danas do nedjelje biće održana šesta Specijalna Olimpijada za djecu sa posebnim potrebama.
Olimpijada će ove godine okupiti 70-oro djece sa posebnim potrebama iz čitave Crne Gore. Takmičiće se u pet atletskih i dvije revijalne discipline. Dolazak i smještaj učenika u školi počeo je oko 13 h, dok je svečana ceremonija otvaranja Olimpijade planirana za 17 h.
Direktor škole Đorđije Radović kazao je za naš radio da je program igara ustaljen i po njemu se radi već godinama, ali, ono na čemu su ove godine poradili jeste sam čin otvaranja. Tako će, kao i na pravoj svjetskoj Olimpijadi biti unijeta i olimpijska baklja. Priključilo se i 20 volontera iz firme Azmont koji su željeli da pomognu pri organizaciji. Azmont će, inače, nakon Olimpijade, uložiti određena sredstva za sanaciju dijela škole. “Djeca su iz Berana, Pljevalja, Nikšića, Bara, Ulcinja, Podgorice, Cetinja i ostalih gradova, uključujući i našu iz Herceg Novog. Ovdje će se upoznati i osjetiti pripadnost. Tu ima djece koja će prvi put da vide more. U nedjelju ćemo, ako nam vrijeme bude dozvolilo, da ih odvedemo u dvočasovni obilazak zalivom. To je veliko i značajno kako za njih i njihove roditelje, tako i za defektologe i profesore koji rade sa njima” – ističe Radović.
Pored djece iz svih krajeva Crne Gore, učestvovaće i djeca tri odjeljenja OŠ Ilija Kišić, ali i štićenici Dnevnog centra iz Igala.
Sportske discipline raspoređene na: trčanje na 50, 100 i 200 m, stoni tenis, fudbal – mješovite ekipe. Djeca će revijalno bacati pikado.
Drugog dana Olimpijade za 9 h planiran je okrugli sto na temu „Plan i program za autizam – metodologija rada”, ali i takmičarski u 5 olimpijskih sportova i dva revijalna.
– Posebno je važno naglasiti održavanje tog okruglog stola u kojem učestvuju predstavnici i profesori Filozofskog fakulteta, predstavnici Ministarstva, Zavoda za školstvo, defektolozi, i veoma značajan segment – prisustvo prvostepene Komisije za usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju – ističe Radović.
Posljednjeg dana Olimpijade je proglašenje pobjednika, dodjela medalja i pehara, kao i zajednički ručak.
Specijalna Olimpijada organizuje se uz pomoć Ministarstva prosvjete i sporta, opštine Herceg Novi, a od ove godine i korporacije Azmont.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code