Početna Ekonomija UAE zainteresovani za usluge Instituta i ulaganja u zdravstveni turizam

UAE zainteresovani za usluge Instituta i ulaganja u zdravstveni turizam

4

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović boravio je u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tom prilikom obišao i medicinski sajam Arab Health u Dubaiju.

Tokom posjete ministar Hrapović sastao se sa ministrom zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Abdula Rahman Mohammed Al Owais. U razgovoru Hrapović i Al Owais su istakli značaj prijateljskih odnosa i dosadašnje saradnje dvije države i složili se da je Crna Gora zemlja izuzetnih prirodnih potencijala, atraktivna turistička destinacija i bogata država kada je riječ o ekonomskim prilikama.

– UAE predstavljaju dobar primjer dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja, što treba biti put kojim će se kretati i Crna Gora, te da su ulaganja renomiranih kompanija i institucionalnih investitora iz UAE, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, značajna za sadašnjost i budućnost Crne Gore, ističući da mu je namjera da UAE prepoznaju Crnu Goru kao strateškog partnera i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo – rekao je ministar Hrapović.

Kao primjer mogućeg unapređenja saradnje dvije zemlje i eventualno podsticaj za buduće investicije, ministar Hrapović je istakao pružanje usluga rehabilitacije građanima UAE u Institutu „dr Simo Milošević“ u Igalu.

– Institut u Igalu već posjeduje dugogodišnju praksu i tradiciju, ima međunarodnu reputaciju i predstavlja jedno od najvećih lječilišta u Evropi. Ova ustanova posjeduje opremljene smještajne i terapeutske kapacitete, ali njegov najveći potencijal je vrhunsko medicinsko osoblje koje broji preko 300 zaposlenih – istakao je Hrapović.

Takođe, ministar je posebno značajnim ocijenio uspostavljanje direktne avio linije između UAE i Crne Gore početkom ljeta, čime će se doprinijeti intenziviranju poslovnih kontakata dvije zemlje, ali i omogućiti brži i lakši put za sve pacijente iz UAE, koji budu dolazili u Crnu Goru na rehabilitaciju.

Ministrar zdravlja UAE, Al Owais je konstatovao da dosadašnja saradnja predstavlja kvalitetnu osnovu za njeno dodatno snaženje, te da postoji zainteresovanost Vlade UAE za resurse koje ima Crna Gora kad je u pitanju zdravstveni turizam i rehabilitacija. Dogovoreno je da na prvom letu avio kompanije iz UAE za Crnu Goru predstavnici Ministarstva zdravlja UAE posjete Crnu Goru i direktno se uvjere u potencijale Instituta i mogućnosti investiranja.

Tokom posjete sajmu, ministar Hrapović je održao sastanke i sa generalnom direktorkom Zdravstvenog fonda Abu Dabija, prof.dr Maha Taysir Barakat i predsjednikom borda i generalnim direktorom Zdravstvenog fonda Dubaija, Humaid Al Qatami na temu razmjene iskustava i rješavanja izazova u oblasti prevencije, finansijske održivosti, kadrovskih resursa i javnog zdravlja. Poseban akcenat na sastancima stavljen je na uspostavljanju saradnje u oblasti rehabilitacije, odnosno slanja pacijenata iz Abu Dabija i Dubaija na tretmane rehabilitacije u Crnu Goru preko zdravstvenih fondova ova dva Emirata.

Istaknut je visok kvalitet usluga koje Institut pruža u ovoj oblasti, ali i njihove cijene, koje predstavljaju veliku komparativnu prednost Crne Gore u odnosu na zemlje zapada.

Nakon pokazane zainteresovanosti od strane predstavnika ova dva zdravstvena fonda, nastavak razgovora i pregovori na ovu temu nastaviće se u direktnoj komunikaciji nadležnih odjeljenja za međunarodnu saradnju i Instituta u Igalu.

4 Komentari

 1. I hrapovic tupi,pogotovo u saopstenju, od prije par dana,gdje je naveo da se ne skupljuju humanitarno pare za malu Selenu,nego da se lijeci po nasim ustanovama.
  Prema tome sam naveo da ima jako velikih problema koje su za hitnu intervenciju.

 2. Rade L.,on radi ,trudi se i rješava naš problem,odlično zna situaciju i zna cilj,a narod nije znao “kud plovi ovaj brod”,nego samo tupio vazda istu priču.On pokušava njih da ubijedi u,kao mame za svoju đecu,a guku gutaju ,pa ako upali …..upali.

 3. Ministar Hrapovic zivi u iluzijama ili laze narod.
  Institut je mijesto za rehabilitaciju ljudi srednje platezne moci iz regiona i po kojeg starog Norvezanina koji tu tradicionalno dolazi. Usluge su prilicno osrednjeg kvaliteta ali opravdane za tu cijenu.
  Gospoda iz UEA,ni ne pita za cijenu,jer toga njima ne hvali,ali za kvalitet znam da ukoliko uopste se budu nakanili da dodju tim prvim i vratit.
  Porucujem Hrapovicu da se pozabavi rijesavanjem unutrasnjih problema u drzavi vezanih za zdravstvo kojih ima jako puno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code