Početna Politika Ubjedljivih 5:1 na izborima u Novome

Ubjedljivih 5:1 na izborima u Novome

56

Piše: Vladimir Pavićević
Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije

Izbori u Nikšiću bili su prvi koji su održani u jednoj opštini u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora na kojima je prošle godine razvlašćen Đukanovićev DPS. Na nikšićkim izborima potvrđen je novi status DPS-a kao opozicione partije, a pobjedničke koalicije zajedno su potvrdile pobjedu od 30. avgusta 2020. godine.

Iako će lokalni izbori u Herceg Novom biti organizovani na manje od dva mjeseca od nikšićkih, već sada su jasno uočljive pojedine razlike u karakteru izbornih procesa u ove dvije opštine.

Za razliku od izbora u Nikšiću za koje je kampanja krenula mnogo prijego nego što su izbori i raspisani, u Herceg Novom imamo kraću i mirniju kampanju. Kada sam prije neki dan bio u Novome i pitao Novljane zašto je to tako, najčešći odgovor je bio da se DPS već pomirio sa porazom i da nema ni teoretske šanse za bilo kakvim iznenađenjem. Ne postoji, dakle, ni teoretska mogućnost da na izborima u Herceg Novom DPS zablista i iznenadi dobrim rezultatom. Toga su svjesni i u Đukanovićevoj partiji i to je jedan od ključnih razloga relativno tihe i kratke kampanje.

Ovogodišnji izbori su mnogo drugačiji i od prethodnih koji su u Herceg Novom održani u maju 2017. godine. Prije četiri godine na izborima su učestvovali predstavnici 12 lista, pa se i danas pamte muke organizatora kako da u medijskim sučeljavanjima obezbijede prostoriju u kojoj bi se smjestili predstavnici svih izbornih lista. Devet lista je tada dobilo svoje odbornike u Skupštini opštine, dok na ovogodišnjim izborima u Herceg Novom učestvuje svega šest izbornih lista.

Posebna zanimljivost ovogodišnjih izbora u Herceg Novom odnosi se na to da ni jedna od potencijalnih partnerskih političkih stranaka DPS-u neće učestvovati na ovim izborima. Đukanovićev DPS je, dakle, usamljen, dok na drugoj strani imamo pet izbornih lista od kojih je svaka, direktno ili indirektno, povezana sa vlašću na državnom nivou i tu vlast podržava. Ova slika dovoljno govori o autističnoj i gubitničkoj politici DPS-a koja za mnoge građane Novoga i prije izbora znači da je DPS u Herceg Novom već izgubio i to ubjedljivo 5:1.

To što na izbornom listiću u Herceg Novom neće biti ni jedne stranke bliske DPS-u može značiti još jednu stvar. Period od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je razvlašćen do danas Đukanovićev DPS je iskoristio i da pokuša da proguta male suverenističke stranke. SDP u Nikšiću nije prešao cenzus, a u Herceg Novom ne učestvuje na izborima. Liberalna partija, takođe, ne učestvuje na izborima. Sve to govori da je DPS postao prijetnja ovim malim suverenističkim partijama koje gube snagu.

Mislim da je primjereno reći i da je to precizna ocjena da se ključna dilema ovogodišnjih novskih izbora tiče raspodjele glasova i mandata unutar ovih pet grupacija od kojih ni jedna ne želi saradnju sa DPS-om. I tu i oko toga se vodi ključna borba.

Koalicija Za budućnost Herceg Novog i Boke računa na dobar rezultat jer su iskustva sa prošlogodišnjih parlamentarnih i nedavnih nikšićkih izbora pokazala da je unutar nove vlasti to najjači politički savez. Ambicija tog saveza je da i u Herceg Novom potvrdi svoju političku snagu i da snažnije učestvuje u lokalnoj vlasti.

Predsjednik opštine Stevo Katić se za četiri godine na čelu opštine pokazao kao ozbiljan političar i čovjek dostojan funkcije koju je obavljao. Njegovi rezultati i autoritet koji je izgradio stvaraju racionalno očekivanje da će izborna lista Stevan Katić – Ni lijevo, ni desno, pravac Novi, takođe, ostvariti dobar rezultat na izborima.

Novska lista je imala odlilčan rezultat na izborima prije četiri godine, a sada sigurno računaju na još bolji. To je politička grupacija lokalnog karaktera, koje građani Novoga posebno cijene zbog njihove pune posvećenosti svom gradu. Liste Crno na bijelo – može bokeški i Pravi Novi – sloboda u našim rukama će se boriti da odskoče što je moguće više od cenzusa i da pokažu da su u međuvremenu i oni ojačali.

Izborna kampanja na ovogišnjim izborima u Herceg Novom jeste tiha, ali je daleko od toga da je nezanimljiva. Suprotno tome, sve političke grupacije koje će se takmičiti na izborima ozbiljno rade i dobro bi bilo da to tako ostane do samog kraja izbornog dana. I da se na Dan pobjede pobjednicima čestita i da Herceg Novi još ubjedljivije od nikšićkog slučaja potvrdi dominaciju političkih formacija nove vlasti u odnosu na Đukanovićev DPS.

56 Komentari

 1. Prethodnih 30 godina je vladala opozicija, nije se moglo ništa bez njihovoga ometanja i prkosa.Iznenađeni su i zbunjeni ponašanjem DPSa , pa još i sad viču kad zbore.Ni DPS nije kako bi trebalo, ali ima mnogo razloga da se za njih glasa.

  2
  3
 2. Jedina čista lista je Crno na Bijelo. Ura je prva tri mjesta ustupila ljudima koji nisu stranački vezani za nju. To govori da im nisu u interesu uski stranački interesi niti fotelje, nego prosperitet svih građana. Jedina šansa za boljitak nove opštinske uprave je dobar rezultat Crno na Bijelo. Oni su jedini garant da će se stati sa rodjackim zaposljavanjem, da ce se pokrenuti realni razvojni projekti, da ćemo imati zeleni i ekološki Novi. Zato svi za dobro Novog svi za Crno na Bijelo.

  8
  20
 3. Ne shvatam čemu ovoliki patološki strah od DPSa.
  Pa nisu oni ljudožderi zaboga miloga.

  Ali onda vidjeh Pavićevića što mlatara rukama, pa mi je sve jasno

  12
  16
 4. Svim ♥️za BUDUCNOST HERCEG NOVOG iBOKE 🥂🍾🍀🕊
  ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
  💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙
  🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍

  17
  31
 5. Novi je avangardno rekao odavno DPSu “ćao amore”. Došao je trenutak i da se DFu, koji je samo druga strana medalje na kojoj je i DPS, ali i Demokratama koji su za 4 godine sigurnim korakom postale “mali DPS” jer su iskopirali i primijenjuju sve ono za šta DPS prozivaju (partijsko zapošlajvanje, lopo*luk, ba*atost, nestručnost), kaže ĆAO AMORE. Lokalci, na čelu sa dvije bokeške partije u prvi red. Vrijeme je da se Novi za sebe pita! Ipak smo mi avangarda!

  18
  29
  • Nije ona, nego vrhuska iz opstine, obecavaju kolektor evo trece izbore i hoce da ga uvale Vodivodu sve taki tehnicki nespremnoga.

   11
   8
   • I ona i vrhuska opstine.Jos 2018 je prihvatila da uradi elaborat o zastiti vodoizvorista Opacica.
    Ta njenu obaveza (uz dobru finansisku nadoknadu) jos nije uradila.Obmanjivala je godinama veliki broj zinteresovanih gradjanaTakvoj osobi ne treba dati ni da ocitava vodomjere.

    6
    3
  • Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, kao mještanin Kamenara mogu da kažem i tvrdim da nikada nijesmo imali bolje i stabilnije vodosnabdjevanje nego u prethodne 2 ili 3 godine. Da li je to yahvaljujući Direktorici Hercegnovskog V i K ili sv. Petru ne nam ali je tako.

   14
   4
 6. Ne znam zašto je DPS svima u ustima.Nisam glasač, ali oni imaju sigurne glasače za razliku od ostalih koji imaju preletače.Tako da nikad nisu sigurni u svoje biračko tijelo.To je pokazao i Niksić.Koliko god se hvalili iz opozicije, DPS ima kao partija najviše glasača.Samo polako vrijeme nosi svoje breme.

  42
  32
 7. Postovani Novljani,
  30 g. je DPS vladao (i pljackao) Crnom Gorom a jedino ponosni HNovi nijesu mogli osvojiti.
  Isto tako imajte na umu da je visoki funkcioner URA-e, Adzic, osvjedoceni srbomrzac.

  34
  39
  • Gore ne bi bilo ni da je bio DPS sve vrijeme iako su i oni bili desetak godina, SNP 28 ( u raznim kombinacijama, deset sa dps), Demokrate 4, SNS I PzP po 8. God, IZBOR 3
   Katić 8 g. što kao prvi , što kao drugi kod Mande, Djurovićka 20 g. na raznim pozicijama, Simomida 18.takodje. Mica 4.

   18
   5
  • Malo podsjećanje: JEDNOM je, u trajanju od 4 godine, i Herceg Novi bio osvojen od strane DPS-a. SAMO PLUŽINE nisu nikada pale, i zato moj naklon Plužinama.

   23
   11
  • Ne zivi se od srbovanja nego od ekonomije. DPS je u Novi unistio sve sto se mofgo unistiti ali ni ovi sto u Novi vladaju 20godoina nisu se pokazali kao dobri domacini. Narode, glasajte po sopstvenim izboru ne za obecanja jer svi su isti.

   23
   5
 8. Prof.Pavicevic je dobar analiticsr ali ne poznaje HN. Zsboravlja da je, svojevremeno, Nebojsa Medojevic, na predsjednickim izborima, pobijedio I Mandica I Milica. DF ce imati mnogo slabiju podrsku, ni blizu kao na parlamentsrnim, rasti ce NL I DEMOKRATE jer ih podrzava Crkva. Katic to inace ne zasluzuje. Milacic ne predlazu cenzus, URA se bori za drugi mandat iskljucivo zbog Avazovica nada joj pada podrska.

  47
  15
  • Boka di cataro @, ocigledno da je Pavicevic napisao naruceno u cilju velicanja svih partija, osim DPS, koje su na listi. Cak zavrsetak izbora proglasava za “Dan pobjede” a DPS proglasava totalniom gubitnikom.
   Da vidimo koji “pisci” ce se jos javiti do dana izbora zaboravljajuci, pri tome, ko je u prethodnomn periodu bio “vlast” u Novome i sto (ni)je sve ucinio za Novi. I da zavrsim sa onom poznatom vojvodjanskom “ne laje kera sela radi nego sebe radi” koja se i u Novome uporno ponavlja.

   14
   2
  • Nisam siguran da Abazovic nece dobro proci.
   Svi znamo da Boka vise cijeni gradjanske vrijednosti.
   Po mom mišljenju Demokrate i URA ce napraviti dobar rezultat.
   DF,Milacic i DPS nemaju sta da traže.
   Novska lista ima taj lokalni karakter koji doseže do asfaltiranje seoskih puteva .Jeste korisno ali ne bas dalekosežno.

   18
   9
 9. Ovo su lokalni izbori, i moramo jednom da se okrenemo sebi, a ne da nam iz Podgorice sefovi partija namecu njihovu volju? Prvi put polije 30 godina moja porodica i ja glasat cemo zaa Novsku listu, jer je to lista koja ce biti nezavisna od odluke sefova van Herceg Novog.Vidite da su ti isti iz koalicija za Niksic pobjedili DPS, a ne mogu se sloziti oko formiranja vlasti, vec gledaju ko ce vise zakuciti za sebe i partiju koju prestavljaju.Zato se dajte upamet i glasajte za Novi i Novsu listu!Srdacan pozdrav!

  35
  47
  • Prvi put ces glasati NL jer si do sada glasao dps 😉
   Citav grad zna za dogovor da cete glasati NL 😂😂😂
   Uveliko se vasi botovi hvale da xe NL uzeti 2,5 puta vise nego na proslim izborima..to je to postenje..

   14
   4
 10. A, DPS auto kolone, bajo!???
  Kad navale, pa dodje joj i komitskim komandant iz šume, razvalice.
  A,tek SDP, pa za njima SD i Liberali – koja je to tek snaga!
  Otišli u istoriju, papa.

  35
  33
 11. Puna podrška Ivanu Otoviću. Nikada DPS nije bila bila na vlasti u Herceg Novom. Vreme je da se narod ujedini jer Herceg Novi ne mora samo da živi leti već i zimi. Glasajte za budućnost i nove investicije..

  32
  43
 12. dvije stvari si slagao ..df ce imat mnogo mnogo manje od 30avg..nema teorije 8000.drugo novska lista ce ojacati u zdravlju upravo tih koji ce glasati njih a ne df..i trece ura ce usisat suverenisticke glasove..

  50
  23
 13. Katić je izdao Kosovo zajedno sa Bečićem!
  Ne vjerujem da će imati i dalje tako veliku podršku. DF se svadja medjusobno, na kraju ce DPS ispasti najbolji . E uzasa ovog. Djedo se za ovo nije borio. Sve izdajnici sjeli u fotelje preko crkve i sad ih briga

  41
  27
  • Jedan dobronamjeran komentar glasaca DF-a. Smanjite dozivljaj s ovim komentarima za Otovića jer i njemu samom, a i svakom Novljaninu je jasno da je on na prvo mjesto zalutao.

   32
   11
 14. Ivan je najbolji izbor za budućeg gradonačelnika Novog. Čovjek koji izuzetno drži do sebe i svojih građana je prava osoba za ovu odgovornu funkciju.

  18
  49
 15. ДПС никада није имао шансе у Херцег Новом, то је српски град!!
  Убедљива победа коалиције ЗБХН се очекује!

  29
  57
  • “Neko” Da je HN iskljucivo srpski grad slusam vise decenija i to govori o vama samima. Sta biste naprimer rekli da u vasoj Srbiji gradjani jednog grada velicine kao nas HN kazu “ovo je rumunski, bugarski, madjarski ili crnogorski grad” ?
   Nacionalisticke klice nisu dobre ni za koga i samo onda kada se gradjanin gleda kao ravan sebi bez obzira na nacionalno poreklo i vjersku pripadnost mozemo napred, dotle ne.
   Slusao sam i muka mi je od onih sto izjavise ” nisi svom na svome nisi Srbin, imamo drugove u policiji i svugde oterat cemo vas, vi ste uzurpatori itd”. Uzas i nikada necu preci preko toga. HN ce pre ili kasnije biti grad gradjana Crne Gore i nikada grad Srbije. Srbija ima svoje granice a Crna Gora svoje. Zamislite da vam se u imanje useli neko i pocne da misli da je to njegovo licno samo zato sto ste ga vlasnik pustili da tu zivi jer je mozda bio izbeglica, trebao je skroviste, utociste itd. Prevelik ego ne vodi dobrom i nikuda.

 16. Novska dotakla dno , eno se A S iz Sutorine setio posle 4 God da ima prijatelje vata panika !
  Sutorina vam okrece ledja sve ste nas izdali !
  Izgubili sre 6 glasova a vazda sam vas glasao , zbogom !

  44
  20
 17. Sledeci izbori su za godinu dana- tada dolazi prava gradjanska partija ,koja ce okupiti Novljane i pokrenuti grad prema mnogo ljepsoj buducnosti – ne brinite – ovi trenutni ne mogu pomoci ni ljudima ni gradu

  33
  9
  • milenko –* tacno,znamo dosao iz Beograda ,postao presjenik Crnogorske stranke i unistio je ,isto kao i onaj kao Hrvat sto je napravio jos jednu hrvatsku stranku u drzavi,a nema ih ni da jednu popune

   13
   1
 18. Пуна подршка за Ивана Отовића! Гласаћемо За будућност Херцег Новог и Боке! Без дилеме.

  29
  71
 19. Nema sumnje da ce DPS nakon izbora u Herceg Novom imati jos gori i nizi status nego nakon izbora u Niksicu. DPS je poceo da tone 30-og avgusta i nastavlja u tom duhu, na nasu veliku radost. Novljani nikad nijesu bili DPS poltroni, uvijek su vrednovali tradiciju i kulturu, jezik i crkvu. ZBHN!

  39
  48
  • sanya- zato ces brzo u inostranstvo da radis i ti i tvoja djeca ,od ljepote se nece moci osptati-ti budi uz crkvu,tu ti je blizu i groblje nigdje ne mrdaj,misli da je zemlja ravna ploca ,da su Srbi nebeski narod -uzivaj

   11
   8
 20. DPS nikad nije imao šanse u Novom, naće ni sad, Za Budućnost Herceg Novog i Boke sa Ivanom Otovićem je jedina iskrena prava koalicija za bolji život nas Novljana !

  26
  63
 21. E ti nam analiziraj Novi. Sve si bio, Srbin, Crnogorac, Demokrata, Crnogorska.. ti i takvi kao ti nikad nece razumjeti Novi! I znamo da si bio na listi Demokrata tako da ovo ne moze biti “nezavisna” analiza kako mislis

  58
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code