UBLJANI I DEJAN MANDIĆ POSTIGLI VALIDNI SPORAZUM O GAŠENJU SMETLIŠTA?

UBLJANI I DEJAN MANDIĆ POSTIGLI VALIDNI SPORAZUM O GAŠENJU SMETLIŠTA?

172
0
Podijeli

ubli blokada 1Lokalna privremena deponija za opštinu Herceg Novi, Tisova greda, ustavri smetlište, biće potpuno zatvorena do kraja naredne godine. Opština će mještanima uplaćivati po 2.000 eura mjesečno kao odštetu. Taj novac biće utrošen za poboljšanje seoske infrastrukture. Ovo je juče dogovoreno i definisao sporazumom na sastanku predstavnika MZ Ubli, predsjendika opštine Dejana Mandića i direktora JP Čistoća Borivoja Bonića – potvrdio je za Radio Jadran član MZ Ubli Goran Vukićević. Prema njegovim riječima, nadležni su tražili još malo strpljenja i razumijevanja Ubljana da bi navodno u roku od 15 dana lokalna privremena deponija trebalo da bude ugašena, kaže Vukićević.
ubli blokada 3“Direktor JP Čistoća, Borivoje Bonić bio je korektan, objasnio nam je da ne treba mnogo da pritiskmao i da im damo još 15 dana tolerancije kako bi do tada deponiju ugasili, jer navodno Opština nema para za to” – priča Vukićević.
Sporazumom sa mještanima, u koji je Radio Jadran imao uvid, Opština Herceg Novi se obavezala i da će obustaviti sve sudske postupke prema MZ Ubli, a mještani su se obavezali da će se uzdržavati od ometanja deponovanja komunalnog otpada.
Prema riječima Vukićevića, Opština ima rok do 1. avgusta da ugasi deponiju po odluci Ministarstva zaštite životne sredine, što je i sam Mandić potvrdio tokom nekoliko razgovora sa mještanima Ubala dok je trajala blokada.
On je u aprilu rekao da će deponovanje smeća iz Herceg Novog u narednom periodu biti pod većom kontrolom.
– Do 1. avgusta deponija na Ublima, Tisova greda, funkcionisaće na drugačiji način – neće se smeće odlagati sa rampe, niti će se razbacivati po većoj površini, nego će se kontrolisano odlagati na samom dnu deponije, gdje je već prirodno formirana “kada” koja će omogućiti lakšu kontrolu otpada – obećao je Mandić tada.
Podsjetićemo, mještani Ubala su krajem marta, tačnije 21. marta prvi put blokirali lokalnu deponiju Tisova greda jer nijesu bili zadovoljni načinom na koji Opština ispunjava data obećanja prema njima. Od 14 njihovih zahtjeva opština je ispunila samo dva – uplatili su Mjesnoj zajednici 10.500 eura i napravljeno je 105 metara zaštitne ograde na seoskom putu. Prilikom blokade deponije, nekoliko puta intervenisala je i policija da bi odlaganje smeća bilo omogućeno, a nakon što su od Osnovnog suda dobili rješenje – Ubljani su prekinuli blokadu.
Ovaj sporazum nije prošao Skupštinu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code