Početna Društvo UBNOR i antifašisti Herceg Novog obilježavaju značajne datume slobodarske istorije

UBNOR i antifašisti Herceg Novog obilježavaju značajne datume slobodarske istorije

20

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi, dobrovoljne, patriotske jedinstvene antifašističke organizacije u Savezu udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, tokom jula će organizovati i učestvovati u nekoliko manifestacija i sjećanja na događaje i junake, koji su u temelje naše slobode ugradili najsvetije i najvrijednije-svoje živote.

Sjutra će u Mrčevcu kod Tivta, zajedno sa drugovima iz UBNOR-a i antifašistima Kotora, Tivta i Budve položiti cvijeće i podsjetiti se na junačku smrt: narodnog heroja Nikole-Nika Anđusa, te Mihaila Ivanovića, Borislava-Borka Zenovića, Đura Božinovića, kada je prije 75 godina stradao Sreski komitet KPJ Kotora.

Delegacija UBNOR-a i antifašista će povodom 13.jula Dana državnosti Crne Gore 12.jula, u 9 h, položiti vijenac na spomenik Bezmetković u Savinskoj Dubravi u spomen borcima palim u NOR-u i žrtvama fašističkog terora.

Potom će istog dana, u 10 h, zajedno sa potomcima poginulih posjetiti spomenik u Svrčugama i položiti vijenac i cvijeće i evocirati uspomene na junake.

Iz ove boračke organizacije podsjećaju na posvetu na ploči:
„NOŠENI VJEKOVNOM BORBENOŠĆU PREDAKA,
IDEALIMA KOMUNISTIČKE PARTIJE,
LJUBAVLJU PREMA RODNOJ GRUDI, A
ZA PRIMJER BUDUĆIM POKOLJENJIMA
SLAVNO PADOŠE:
Kosić J.Vaso,Kosić N.Dušan,Kosić P. Vladimir,Kosić M.Vojislav,Kosić L.Danilo,Kosić D.Danica,Kosić L.Đuro,Tomašević S.Danica,Tomašević S.Tomo,Tušup G.Jakov,Tušup O.Panto.

Na Dan državnosti 13. jula, u 7,30, veća grupa antifašista iz Herceg Novog posjetiće spomen-česmu u Baošićima, položiti vijenac i ukazati na hrabrost i junaštvo dvadesetjednog Baošićanina koji su dali svoje živote u NOR-u.

Tog dana u 11 sati, pedestak antifašista iz Herceg Novog prisustvovaće centralnoj proslavi Dana ustanka crnogorskog naroda, u Danilovgradu pod nazivom: „Crna Goro, kapljo vode, Kolijevko od slobode.

U 17 sati hercegnovski antifašisti prisustvovaće svečanom programu kod Obeliska u Bajicama kod Cetinja povodom sjećanja na komitske ustanke 1919.godine.

20 Komentari

 1. Komunisti ispred crkve? Vjerovatno su dosli da je brane od svestenika, a mozda i da je prekrece na brzinu nebi li je prodali kakvom investitoru iz bratske nam Saudijske Arabije ili Turske..Ipak su ih Turci bolje cuvali i postovali od komunista..

  7
  6
 2. Kako narod nas ima iskrivljenu sliku i daju sebi za pravo da komentarisu o necemu a nisu ni prisustvovali nicemu…jedino gdje su se ovi komentatori borili sto komentarisu gluposti u svome zivotu je na FB komentarima ili na ovoj stranici, izricuci velike anegdote i Copy past istoriju kao da su je svojim ocima posmatrali.
  Crkva i politika ide ruku pod ruku uvjek je vijekovima tako bilo i uvjek ce i biti, vjeru i crkvu ne teba nikada mjesati jer su dvije razlicite stvari Crkva je DOO kao i Imlek Mlijekara, a vjera je vjera gdje treba vjerovati slijepo i sa dusom svojom. Ja garantujem da niko nije ni slova procitao od svetog pisma, i ako jeste onda je bilo 0 razumjevanja zato se i komentarisu gluposti,ko misli da treba mjesati vjeru i crkvu onda taj VRLo malo zna o crkvi a pogotovo o vjeri, onda je taj neko vjernik za ”javnos” .
  STo vas tangira sto se neko negje slikao i sa kojom zastavom. Ako anfilohije moze da prisustvuje svakom politickom izlaganju i sjednicama, onda i nacionalna zastava je vrlo realna ispred crkve koja je u CG.

  9
  6
  • Slazem se sa tobom samo je malo cudno da najveci komunisti u svoje vrjeme danas su najveci vjernici i drze casove vjeronauke nama koji smo uvjek vjerovali,posebno se slazem sa tobom ako sam dobro razumio da se ne molimo crkvi nego svecima i bogu!

   8
   2
 3. Borci iz II Sv.rata nijesu nosili zastave nove države, nego zastave FRJ, FNRJ i SFRJ, a njihovi nasljednici treba da uz aktuelnu zastavu, nose i zastave bivše Jugoslavije. Ne bi me čudilo da na sljedećij proslavi, ovi koji njeguju uspomenu na NOP, počnu da vije i zastavu NATO-a.

  30
  7
  • Treba li su nositi zastave trobojke jugoslavensku i crnogorsku sa petokrakom i slikati se ispred neke zgrade Komiteta KPJ a ne ispred Crkve.
   Obeljezavaju i Komitski pokret koji je bio protiv stvaranja Jugoslavije za interese italijanski sluzbi,1919 pa opet ti isti docekali Italijane 1941 proglasili nezavisnu CG 12 jula pod patronatom fasisticke Italije pa se zbog toga i digao narodni ustanak 13-jula.
   Pa su pripadnici NOB-a 1945 ubili Krsta Popovica vodju Komita .
   Sve su izmutili a i sam naziv UBNOR udruzenje boraca a od pocetka rata ima 78 godina i ko je bio punoljetan tada danas bi imao 96 godina.

   19
   5
 4. Kako lijepo figuraju komunisti ispred crkve .Zao mi je ovih ljudi jer im je konfuzija u glavi.U njima su pomijesani liberali,komunisti vjernici cpc,starodukljani itd

  41
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code