Početna Društvo UBNOR i antifašisti Herceg Novog osuđuju uništavanje imovine i uvredljive grafite

UBNOR i antifašisti Herceg Novog osuđuju uništavanje imovine i uvredljive grafite

6

Hercegnovski UBNOR i antifašisti oštro osuđuju uništavanje javne imovine, a posebno pisanje neprimjerenih poruka, koje su, kako navode u saopštenju, za ovaj grad omalovažavajuće i uvrjedljive.

– Nadamo se da će nadležni reagovati – poručuju iz ove borčake organizacije podjećaju:

– Herceg Novi proslavlja svoj praznik 28. Oktobar, slaveći time oslobođenje od okupatora, kao simbol ponovnog rođenja ovog znamenitog starog grada. Generacije Novljana pamte i sa ponosom govore o dičnim imenima narodnih heroja i odvažnih boraca NOR-a, čija imena služe u amanet pokolenjima – navode u saopštenju.

Dodaju da je ovo grad koji nepokolebljivo nosi ideju antifašizma i koji se oduvijek protivi svakom obliku fašizma koji se vremenom javlja u novim oblicima.

-Grad pet Danica, kao jedinstveni, gotovo epski primjer ženskog herojstva uz osvrt na nevjerovatnu koincidenciju ogledanu u imenima ovih hrabrih djevojaka. Sve su živjele pod imenom Danica, po zvijezdi, i pale, u cvijetu mladosti pod petokrakom i uzdigle svoja imena do zvijezda i vječnosti.

Ako bi iko ikada imao dilemu o antifašističkim uzorima Herceg Novog dovoljno bi bilo pokazati mu sliku najmonstruoznijeg događaja koji je ponovo, gotovo epski prikaz izvorne izopačenosti fašističke ideologije i koji daje jasan uvid u monstruoznost zločina domaćih izdajnika- ističu iz UBNOR-a i antifašista Herceg Novog.

Podsjećaju da se na Trgu Nikole Đurkovića, koji nosi ime narodnog heroja, koji je danas jedan lijep lokalitet za razgledanje, uživanje i svakodnevnicu, odigralo čuveno „krvavo kolo“.

-Mučni prizor možda nije znan baš svakome, ali je neupitno poznat svakom Novljaninu. Beživotna dijela heroja, boraca za domovinu, a oko njih kolo kojim domaći izdajnici u svojoj ostrašćenoj želji da budu lojalni okupatoru kome služe, slave svoj trijumf nad mučki ubijenim sugrađanima.

Ako sve ovo znamo, onda nam je jasan i nivo uvrjede koju nosi maliciozni čin šaranja murala stihovima četničke pjesme, koja veliča one iste koji su iznjedrili i motivisali zločince da zaigraju kolo nad mrtvim herojima. Time se ne vrijeđa pojedinac, već jedno kompletno društvo i zajednica koja teži zdravom, evropskom razvoju. Vrijeđa se identitet mediteranskog, antifašističkog grada. I najviše se vrijeđa spomen na stradale učesnike borbe zahvaljući kojoj danas možemo proslavljati Dan Grada. Slava im! A počiniocu neka je na sramotu, ali i na znanje – da ovo nije grad za promociju fašizma- zaključuje UBNOR i antifašisti Herceg Novog.

6 Komentari

 1. ANONIMUS svaka cast za komentar rat je zavrsio 1945 i onda su pola njih bili borci glumci penzije i privilegije do kraja zivota uz 2 svjedoka .Sve nam je laz i prevara zato i jesmo gdje smo .Slavko paxi metak .hvala Mirko e to su ti borci .

  2
  3
 2. Dosta je i vašeg laprdanja i repetiranja olinjalih, izzvakanih, DPS obojenih floskula.
  Dobro je, brate, imate stanove, dobre penzije, makte se više.

  23
  24
 3. Nije se igralo oko mrtvih tijela nego oko robe,sto ne umanjuje sramotu.Nego koji borci?Drugi svjetski rat se zavrsio 1945.Cime su ovi danasnji borci ratovali,plasticnim puskama?Ima li zivih partizana?

  19
  10
 4. Ja nijesam iz cetnicke porodice, ali znam da ne treba progoniti nekoga sto mu je djed bio nesto. Djed za sebe,a unuk za sebe. Tako bi se moglo reci da i tebe treba saslusati jer vrsis mobing protiv unucadi ljudi kojih odavno nema. Prozivas ljude koji ti nista ne cine i cekas dobro svojoj djeci.

  19
  8
 5. Pa ne pisu grafite glupog i uvredljivog sadrzaja ni ustase ni balisti jer ih ni tokom drugog svjetskog rata nije bilo u gradu.Partizani i njihovi potomci sigurno ne pusu protiv sebe.Zaista ko bi to mogo biti? Bas se tesko dosjetit.Kome se ono pjevalo:” za panjoku i za proju prodadoste bracu svoju.”A cetnicima kome bi drugo.Onda sluzili okupatoru a sad njihovi unucici podigli glave da evociraju uspomene na pretke.Hapsi bre to policijo i pendreci zato si tu a ne da pises saopstenja i vodis politiku.

  35
  15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code