Početna Društvo UBNOR i antifašisti Herceg Novog: Sjećanje na narodne heroje i prvoborce

UBNOR i antifašisti Herceg Novog: Sjećanje na narodne heroje i prvoborce

28

Komemoracija povodom 76 godina od junačke pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca, Danila Daša Pavičića, četiri najistaknutija člana MK KPJ Boke Kotorske, biće upriličena 21. januara u 11 časova na mjestu pogibije na Podima i u podne pored spomen kosturnice uz spomenik Bezmetković na Savini.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, sa udruženjima boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi, Tivat i Kotor obići će mjesto pogibije na Podima iznad Herceg Novog, položiti vijence i odati poštu ovim hrabrim ljudima.

Preko 300 domaćih izdajnika, potpomognuti okupatorskim vojnicima 21. januara 1943. godine opkolili su junake, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za ideale i slobodu svog naroda.

– Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista i partizana, zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta. Hercegnovski fotograf, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo, koje je narod nazvao “Krvavo kolo”. Tako je nastao autentičan i upečatljiv dokument o izdajnicima – podsjećaju iz UBNOR-a i antifašista Herecg Novog.

28 Komentari

 1. Citam komentare i jezim se. Nijesam mogao, do sada, ni slutiti koliko u Novome i okolici ima jos uvijek cetnika i njihovih simpatizera. Sada mi postaje jasno zasto je opstinarima trebalo toliko vremena da, poslije renoviranja Tore, vrate na mjesto spomen plocu partizanskim oslobodiocima Novoga.
  I jos nesto, samo ostrascen covjek (ili bolje necovjek) moze tvrditi da su cetnici igrali oko uniformi a ne obezglavljenih tijela ubijenih partizana. Imate slike i u Arhivu i u Biblioteci pa dobro pogledajte sto je na zemlji.

  8
  10
 2. А нико овдје не спомиње колико су ТЗВ. партизани са другом Савом Мизаром побили недужног народа и на Грахову и по Херцеговини и Црној Гори, плус “пасја гробља” Ђидова и Блажа “Јамара” … (КАО и злочина, по угледу на бољшевичке, широм бивше Ју), а којем је задњих пар деценија само Црква одржала Помене. НАЈжалосније је то што су и једни и други СРБИ … Ваљда је већ одавно вакат да дође до помирења што су наравно сви други завађени народи урадили, само ми и даље нешто као идеолошки мрзимо једни друге и ваздан се препуцавамо. ДОСТА ВИШЕ!!! Топло препоручујем књигу Душана Ковачевића “20 српских подела” Срба на Србе.

  13
  9
  • E da. Kad smo vec kod crkve, covjek koji je obavijesto okupatore o Djurkovicu i drigovima bio je svestenik. Strijeljan je po oslobodjenju. On je proslijedio informaciju koju je dobio od nekoga drigogoga.

   5
   6
    • Na zalost, istina je. Taj svestenik je dobio informaciju i prosiijedio je Talijanima. Inace je bio zestoki propagator cetnistva. Ime je poznato starijim Novljanima,ali ga ne treba navoditi jer su njegovi potomci casni i dobri ljudi koji ne smiju da budu targetirani zbog zlodjela pretka. Uostalom, On je svoju cijenu platio.

     9
     4
 3. Kolo se igralo oko krvavih uniformi pobijenih heroja. Tijela nije bilo na trgu, ali nista ne mijenja na cinjenici o bestijalnosti i uzasu cetnickog terora pod patronatom prvo Italijana a onda Njemaca. Tokom rata, organizovani u crne trojke, vrsili su atentate i klali , a potom se vracali u jedinice na Zupcima ili Grahovu. Samih Novljani nisu bili medju ubicama, ali je bilo jataka i denunccijanata. Baza trojkama bila je jedna butiga na trgu gdje su se presvlacili i kao civili upadali po kucama ili presetali ljude. Ispred te butige je pucano na tada djecacica Nikolicu Dzuovica i njegovog oca Iliju. Iliji je metak prosao kroz oko, a Nikolica je ranjen Ilije je prezivio, uvijek je nosio crni povez preko oka. Mnogi nisu prezivjeli. Postoji originalna fotografaija, vjerovatno negdje u fundusima Muzeja, ili Arhiva, a za javnost je koriscena nesto retusiranija, zasjencenija, vjerovatno da se neki ne bi prepoznali. Interesenatno je da je prije par mjeseci neki od tabloida, Srpski Telgraf ili Informer , prije ce biti Telegraf, objavio ovu fotografiju sa sramnim tekstom da krvavo kolo igraju partizani. Niko nije reagovao.

  16
  7
 4. Velika primjedba za radio ” Jadran”. Zašto nijeste objavili antologijsku sliku besramnog kola na Trgu? Oko mučki ubijenih heroja. Zbog mlađih generacija.

  12
  7
   • Poslijeratna propaganda je sve stavila u isti kos i sve proglasila “cetnicima”. Tu nije bilo ni jednog pripadnika JVuO nego nekih dugih formacija!

    6
    3
    • Bilo je i tzv zelenasa izdajnicke formacije Sekula Drljevica koji su djelovali tada zajedno sa cetnicima koji su bili vecina. Antikomunisticka vojna policija pod direktnom talijanskom komandom, a ovdje su ih zvali nacionalisti

     6
     1
     • Ako već dajete prilog istoriji, onda pošteno recite da su ovdje četnici i nacionalisti bili jedno te isto. Trčali su tamo-ovamo, kako i danas mnogi iz raznih partija mijenjaju stranu.

      6
      2
 5. Tacno je da je Luka Cirigovic predavao fiskulturu u skoli na Srbini, kasnije je skola dobila ime po Milanu Vukovicu. Novljani znaju koja ih je porodica izdala, i danas ima zivih od te porodice.

  13
  3
 6. Hercegnovski fotograf, koliko me sjecanje sluzi bio je profesor fiskulture, stariji ga se jos dobro sjecaju, fotografija mu je bila hobi, radi sumnje da je to slikao imao je problema sa Italijanima i nacionalistima, ali ni slova ne pisete u kojem i cijem objektu na Pode su se sakrivali.

  12
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code