UBRZO AUTOBUSKA LINIJA HERCEG NOVI-TREBINJE

UBRZO AUTOBUSKA LINIJA HERCEG NOVI-TREBINJE

121
0
Podijeli

TrebinjeNeophodne saglasnosti Ministarstava saobraćaja Crne Gore i Bosne i Hercegovine oko uspostavljanja autobuske linije između Trebinja i Herceg Novog trebalo bi da budu dobijene do kraja sedmice, čime bi se nakon nekoliko godina pauze uspostavio redovan autobuski saobraćaj između ova dva grada. Ovo je za naš radio potvrdio gradonačelnik trebinjske opštine, Slavko Vučurević. Kako je ranije najavljeno, prevoz putnika obavljala bi preduzeća “Blue line” iz Herceg Novog i “Ubla turs” iz Trebinja. Oni su usaglasili red vožnje i proslijedili ga Ministarstvima na uvid.
Prema riječima prvog čovjeka Trebinja, Slavka Vučurevića ovo značajno povezivanje dva grada za Novljane i Trebinjce kočila je neažurnost lokalnih institucija. – Moram da kažem da je dosadašnja prepreka uspostavljanju ove linije bila “anemičnost” lokalne samouprave Trebinja kao i neadekvatan pristup Ministarstva Bosne i Hercegovine. Tada nije bilo dovoljno inicijative sa naše strane, ali sada je to sasvim izvjesno.
Vučurević ističe da su dosadašnje reakcije Trebinjaca i više nego pozitivne.
– Za Trebinje će ovo značiti puno – prije svega, slobodnu komunikaciju i liniju kojom ćemo građane upućivati na druge destinacije sa kojima Crna Gora ima ustaljene autobuske linije. Isto tako, Novljani će moći sa trebinjske stanice našim autobusima da putuju u zemlje regiona.
Za sada su predviđene 4 linije. Vučurević naglašava da će u zavisnosti od potrebe tokom vremena to biti korigovano. O cijeni karata još je rano govoriti, mada naš sagovornik kaže da ne bi trebalo da budu visoke, te da će na njih uticati i naplate putarine na dionici Meljine –Petijevići.
– Izrazio sam želju da se sastanem sa g-dinom Hamovićem, koji je koncesionar dijela puta koji vodi od naše granice prema Crnoj Gori, da bi razgovarali o ekonomskoj opravdanosti i održivosti ove linije. Bilo bi dobro kad bi isposlovali da se smanji naplata putarine za autobuse, koja prema mojim informacijama, iznosi 50 KM, odnosno 12 eura po autobusu, što nije malo, ukoliko ovo postane redovna linija.
Podsjećamo da je na posljednjem sastanku predsjednika opština Trebinje i Herceg Novi u januaru postignut određeni dogovor oko efikasnije saobraćajne komunikacije i lakšeg prelaska granice i za one koji žele plasirati poljoprivredne proizvode na području Herceg Novog. Tada je bilo riječi i o uspostavljanju saradnje u oblasti kulture.

Pored saradnje sa Herceg Novim, važno je uspostaviti i komunikaciju sa Dubrovnikom i opštinama Cavtat i Konavle, zbog čega je trebalo da se sastanu predstavnici ovih gradova, najavljeno je tada.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code