Početna Društvo Učenici OŠ “Ilija Kišić” nagrađeni na festivalu u Rožajama

Učenici OŠ “Ilija Kišić” nagrađeni na festivalu u Rožajama

8

Učenici VIa i VIIIb OŠ Ilija Kišić u Zelenici, Ivan Medenica i Boris Vasiljević osvojili su drugo i treće mjesto na literarnom konkursu Međunarodnog festivala za djecu Krilata Seošnica u Rožajama, koji je organizovala istoimena NVO tokom aprila, saopšteno je iz ove škole. Tema literarnog konkursa „O selu“ bila je inspirativna i o tome svjedoči broj od preko stotinu radova koji su bili u konkurenciji za nagrade.

Ivan Medenica, učenik VIa, osvojio je treću nagradu. Ivan je nadahnuto pisao o selu Morači, najdivnijem kutku svog djetinjstva u kojem žive njegovi baba i djed.

Visokim literarnim dometom, originalnim i iskrenim pristupom temi istakao se rad učenika VIIIb, Borisa Vasiljevića, dobitnika druge nagrade Festivala. Boris piše o bokeljskom selu čiju prirodu snažno doživljava uspijevajući da svoja duboka osjećanja pretoči u riječi. On toplo, a bez imalo patetike piše o svojoj babi koja živi u staroj porodičnoj kući, raduje se svakom susretu s njom. Vezu s djedom koga nije upoznao, Boris uspostavlja posmatranjem međa čiji je svaki kamen djed isklesao.

Čovjek, poput Borisovog djeda, može klesati kamen, graditi međe, kuće i gumna, može mijenjati prirodu poštujući je i može ostavljajući divne tragove iza sebe učiti potomke ,,koliko je dragocjeno ljudsko poštenje, jer bez njega nema mira i sreće”.

NVO,,Кrilata Seošnica” izdala je Zbornik radova među kojima se nalaze i radovi četvoro učenika iz OŠ,Ilija Кišić’, a njihova mentorka je Tamara Кomar. Objavljeni su radovi Milice Radulović i Anđele Šestović, učenica VIa.

Oranizator Međunarodnog festivala za djecu Кrilata Seošnica iz Rožaja u danima izolacije, tokom aprila 2020. povodom Dana knjige povezao je učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, naslanjajući se na Volterovu misao da je knjiga pravi i iskreni čovjekov prijatelj. Srž festivala je poštovanje, njegovanje i razvijanje dječijeg stvaralaštva. O tome svjedoče i riječi Blage Žurić da su djeca iskrena u svojim iskazima, jer postoje rijeke, kuće, ljudi, a države su apstrakcija.

8 Komentari

  1. Sve najljepse uspomene za moju osnovnu skolu koju sam zavrsila prije cak 15 godina vezem za dva nastavnika, divnu i najdivniju Tamaru Komar kod koje smo imali najdivnije trenutke provedene i za nastavnika Tomica iz biologije. Gospodjo Tamara znajte da vas se sa osmjehom prisjecamo mi koji smo vec prije deceniju i po sjedali u tim malim stolicama slusajuci vas divan umirujuci glas i ne samo to , vec ste nas na svakom casu ucili indirektno a i direktno samo dobrim ljudskim osobinama. Zelim vam svako dobro u privatnom i poslovnom zivotu , i hvala na toplim uspomenama iz skolskih dana provedenih u vasoj ucionici

    18
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code