Početna Društvo Učenici OŠ Ilija Kišić najbolji na konkursu o vršnjačkom nasilju

Učenici OŠ Ilija Kišić najbolji na konkursu o vršnjačkom nasilju

2

U okviru završne faze projekta „Ne stavljaj pod tepih“, koji se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja u osnovnim školama, izabrani su najuspješniji na literarnom konkursu „Svako ima svoju priču“, saopštili su iz Književne omladine Tivta, koja realizuje pomenuti program.

Prvo mjesto pripalo je Jovani Potkonjak, IX razred, a drugo Hani Kuljić, VIII razred, obje iz OŠ „Ilija Kišić“ – Zelenika, dok je treće mjesto osvojio Dragan Kadrić, VI razred, OŠ „Vladimir Nadzor“ – Podgorica.

Žiri je za literarnu kreativnost i doprinos ovoj važnoj temi pohvalio radove Božane Vidović, IX razred i Andreja Kumburovića, VI razred, oboje iz OŠ „Veljko Drobnjaković“ – Risan, kao i Tijane Bubanje, VII razred OŠ „Nikola Đurković“ – Radanovići i Sofije Vujičić, IX razred OŠ ,,Ilija Kišić“.

Radove učenika vrijednovala su dva žirija. Jedan je ocjenjivao literarni sadržaj i u njemu su bili profesori, doktori sa nekoliko Univerziteta i dječji pjesnik, dok je specijalni žiri, sastavljen od psihologa, imao posebnu ulogu i doprinos ovoj veoma važnoj temi.

Psihološkinja i psihoterapeutkinja iz specijalnog žirija Radmila Stupar-Đurišić predložila je organizatorima da svi učesnici dobiju specijalnu pohvalu za empatiju, entuzijazam, hrabrost i odvažnost, širokogrudost, plemenitost i čovjekoljublje koji daju polet razumijevanju da samo u ljubavi i međusobnom prihvatanju različitosti možemo osjetiti divotu življenja, navodi se na sajtu ZUNS-a:

„Na konkurs je pristigao veliki broj radova gdje su učesnici iznijeli lična iskustva u kojima su i sami bili žrtve vršnjačkog nasilja. Ima i radova koji govore da su djeca gledala vršnjačko nasilje, ali iz straha nijesu pomogla žrtvama, dok je mali broj priskočio u pomoć i na kraju i sam postao meta nasilnika. Bilo je i zahtjeva roditelja ili škola da se neki proslijeđeni radovi ponište i ne učestvuju na konkursu, što nikada ranije nije bio slučaj. Možda je sama tema doprinijela tome, ali moramo glasno i jasno slati poruke o ovom problemu i ne treba ga stavljati pod tepih i gaziti po njemu, jer bilo koja vrsta nasilja nema opravdanja“, poručila je predsjednica NVO „Književne omladine Tivta“, Sandra Slovnikar.

2 Komentari

  1. To je pokazatelj da treba prijavljivati svaki oblik nasilja. Ima ga u svim skolama, ali u zelenickoj ga je oduvijek bilo najvise zbog primitivizma roditelja koji umjesto da prijave nasilnika uce djecu da ,,vracaju”, tako umnozavajuci nasilje, a ukoliko nije njihovo dijete zrtva, uce ga da kaze da nista nije vidjelo. Na taj nacin blokiraju mogucnost svodjenja nasilja na minimum. Vrlo specificna prigradska srrdina.
    Svaka cast sto se uprava trudi, sto dokazuje i ucešće na ovom konkursu.

    9
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code