Učenici Srednje škole napravili prototip ležaljke za plažu

Učenici Srednje škole napravili prototip ležaljke za plažu

2
Podijeli

Srednja građevinska škola iz Herceg Novog, koja funkcioniše u sklopu JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi, uspješno je izlagala na 56. sajmu nameštaja koji se održao u Beogradu od 06 – 11. novembra 2018. godine. Sajam je ugostio više od 520 izlagača iz 45 država, a u dijelu gdje izlažu mladi dizajneri poslato je oko 40 radova, od kojih je izabrano njih 17, među kojima je bio i tim „Moretro“ JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, obavještavaju iz ove škole.

U timu „Moretro“ bile su dvije učenice III razreda srednje građevinske škole – dizajnerke enterijera Anđela Samardžić i Milica Čupić, kao i dva mentora – profesora stručnih predmeta, Anđela Brajović i Jasenka Prlja.

Picerija i restoran

„Ideja je bila napraviti ekološki održivi proizvod, koji bi uz svoju primarnu funkciju podržavao čistiju okolinu i ponovnu upotrebu reciklata. Izabrali smo prototip ležaljke za plažu koja ima tri različita položaja (ležeći, sjedeći i polu-sjedeći) sa integrisanim suncobranom koji može promijeniti položaj zavisno od položaja sunca. Sama konstrukcija napravljena je od čeličnih cijevi ofarbanih u plavo, a ležaj je formiran od bijele ručno pletene ribarske mreže. Ribarska mreža je pletena na licu mjesta, što je najviše privuklo posmatrače“, objašnjavaju u školi.

Njih su kasnije upoznavali sa različitim materijalima od kojih se može praviti ovakva ležaljka, kao i o različitim načinima pletenja. Promotivni materijal nije štampan, jer su u duhu eko održivosti promovisali izbjegavanje bespotrebnog štampanja promo materijala koji gotovo uvijek završi u smeću. Kao alternativu ponudili su QR code koji kada se skenira vodi na prezentaciju rada uz parolu: „Save the environment, stop waste and digitalise“ odnosno „Spasi okolinu, zaustavi pravljenje otpada i digitalizuj se“.
Kao prednost štanda, kolege iz struke i ostali posmatrači isticali su to što je na štandu bilo interakcije sa ljudima, te što je kompletan rad bio ručno izrađen. Ostali izlagači imali su profesionalno izrađene komade namještaja, u saradnji sa iskusnim stolarima, izrađenim uz pomoć ozbiljne mehanizacije.

Realizaciju protoipa pomogla je firma Riva, dok su Morsko dobro i Verige pomogle odlazak tima na sajam.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code