Početna Turizam Učestvujte u prvoj biciklijadi i posjetite nove vidikovce u zaleđu Orjena

Učestvujte u prvoj biciklijadi i posjetite nove vidikovce u zaleđu Orjena

4

Biciklijada mtb trasom „Salty and Sweet“ održaće se u subotu 18.09.2021. u okviru projekta „Cycling Rural“ koji finansira Evropska unija. Cilj događaja je promovisanje poboljšanja turističke ponude Herceg Novog, podizanja atraktivnosti kulturne i prirodne baštine zaleđa kroz unaprijeđenje outdoor sadržaja u ruralnim dijelovima grada.

Učesnici će voziti rutama u zaleđu Herceg Novog na području Orjena a imaće priliku da koriste usluge bike vodiča koji su zahvaljujući projektu prošli obuku, a upoznaće se i sa novopostavljenom mtb infrastrukturom na trasama, saopštila je projekt menadžerka, Tonka Tomašević:

„Okupljanje biciklista je u Meljinama, kod hotela Lazure u 07:30, a oko 12:00 sati planiran je dolazak na novoizgrađene vidikovce, pa će učesnici ove biciklijade biti njihovi prvi korisnici. Pozivamo sve zainteresovane da učestvuju u ovom događaju i dođu na mjesto polaska“, pozvala je Tomašević.

Ona je podsjetila da su u okviru projekta “Cycling Rural” izgrađena 2 vidikovca na dijelu makadamske trase „Salty and Sweet“, u srcu Orjena, obavljena zamjena stare i postavljena novea mtb signalizacija na tri jedinstvene mountbike rute (Salty and Sweet, Boka Bay View, Rocks and Trees). Duž trasa je postavljeno 6 novih info tabli sa mtb kartom ovog dijela zaleđa i opisom atrakcija na promovisanim stazama.

Projekt “CyclingRural” pokrenut je radi povezivanja Zapadne Hercegovine i Crne Gore kroz biciklističke rute, te će na taj način integrisati kulturnu i prirodnu baštinu u priznati turistički proizvod. Lokalni putevi, umreženi u biciklističke staze, prolaze kroz područja koja nijesu prepoznata u sličnim turističkim ponudama. Projekat će uvesti i standard kvaliteta „Bike Friendly Concept“ te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u zaleđu Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Evropska unija finansira ovaj projekat radi jačanja i diverzifikacije kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Realizacija projekta se odvija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora. Implementacija je počela 1. oktobra 2019. i trajaće 24 mjeseca. Ukupna vrijednost je 495.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 400.000 eura bespovratnih sredstava, radi jačanja i poboljšanja kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i ostalih ponuda na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nosilac projekta, gradovi Široki brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi.

4 Komentari

  1. Kreni Mike na Orjen, stićeš. Nemaš se đe izgubit. A naziv? Staza vodi od mora do malog planinskog jezera – Orjenske lokve. Slana i slatka voda 😉

    • 😂😂😂E pa ima smisla, hvalaa, planinar, samo sto bi meni bilo ljepse da je na nasem jeziku ali ok. Znaci, do Orjenske lokve, hvala. Ima dosta pravaca u kojim bih mogla krenuti, ne bih se izgubila🤣ali ne bih nasla te nove vidikovce. Hvala jos jednom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code