Početna Eco Učestvujte u subotnjoj akciji čišćenja obala mora, rijeka i jezera u Crnoj...

Učestvujte u subotnjoj akciji čišćenja obala mora, rijeka i jezera u Crnoj Gori

9

Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori biće obilježen u subotu, 19. septembra čišćenjem otpada na 13 lokacija širom naše zemlje istovremeno.

Organizatori akcije su: NVO Zero Waste Montenegro, u saradnji sa NVO Naša akcija, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centra, asocijacije Beyond plastic Med i fondacije Princ Albert II od Monaka kroz projekat “Mladi za čist Jadran”.

Akcije čišćenja na 13 lokacija počinju u 9 h i to: Pristan na Luštici, plaža kod Plavih Horizonata, put na kraju Krašića u Tivtu, Barska plaža i plaža Maljevik u Baru, lijeva i desna obala Ade Bojane, Velika plaža u Ulcinju, plaža kod ostrva Sinjavac i plaža Lješnica u Bijelom Polju, obala jezera Krupac u Nikšiću, plaža ispod vijadukta u Rogamima u Podgorici, dok će akcije čišćenja korita Ćehotine u Pljevljima i kanala Solane u Ulcinju biti održane 20. septembra.

Više od 10 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada:

„To je najveći svjetski volonterski poduhvat koji svake godine teži da riješi problem naših mora i voda. Cilj Međunarodnog dana čišćenja obale je smanjenje otpada, naročito plastike za jednokratnu upotrebu. Njeno sve veće prisustvo u morima i rijekama i nepovratna šteta koju donosi morskom i riječnom ekosistemu ubija na stotine i hiljade ptica i morskih životinja i ima posredan negativni uticaj na ljudsko zdravlje“, ističu organizatori.

Dozvoljen broj volontera na lokalitetima do 40

S obzirom da će se akcije čišćenja sprovoditi uz poštovanje mjera NKT, najveći dozvoljeni broj volontera na svakoj lokaciji ne smije prelaziti 40, uz poštovanje fizičke distance od 2 m. Stoga organizatori apeluju na zainteresovane da se prethodno najave koordinatorima akcije za koju su zainteresovani, kako bi se na vrijeme osigurao dozvoljen broj volontera.

Organizatori preporučuju da se osobe koje se nalaze u grupi visokog rizika kao i oni koji su bolesni ili su nedavno posjetili rizično područje, ne prijavljuju za akcije i ostanu u kućama.

Ponijeti zaštitnu opremu, vodu i hranu

Svi učesnici/ce moraju da nose maske i rukavice, da ponesu svoju vodu/osvježenje. Hrana i voda NEĆE biti obezbijeđeni na akcijama ove godine radi spriječavanja širenja virusa.

Svim učesnicima/cama se strogo preporučuje da poslije događaja operu ruke sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku.

Volonteri sa sobom treba da ponesu: svoju višekratnu bocu za vodu, udobnu i laganu odjeću, hranu i vodu, kupaći kostim, kremu za sunčanje, kačket ili kapu, naočare za sunce, maske i rukavice.

Kordinatori za lokacije na Pristanu, u Krašićima i Plavim horizontima

Volonteri iz Herceg Novog čistiće lokaciju Pristan na Luštici ( koordinatorka Milica Boca ( tel: +382 (0) 68 330 000 ili posredstvom društvenih mreža ).

Volonteri iz Tivta čistiće lokaciju u Krašićima, a sve neophodne detalje mogu dobiti od koordinatora Borisa Filipa, koga mogu kontaktirati posredstvom E-mail adrese: filipbmad@gmail.com .

Volonteri iz Kotora čistiće lokaciju u blizini Plavih horizonata, a za detalje oko akcije mogu se informisati kod koordinatorke Patricije Pobrić (+382 (0) 69 279 331, nasaakcija@gmail.com ili NVO Naša akcija ).

Učesnici i sponzori:

Organizacije koje učestvuju u akcijama su: Dr Martin Schneider-Jacoby Association, NVO Ozon, Knigthsbridge school, Očisti Me, NVO Green Home, NVO MedCEM, NVO UBA, JP Morsko dobro, TO Žabljak, NVO Clean Sea, Ne bacajte boce, Ribolovačko društvo Lim, NVO Multimedijal MNE, NVO Zeleni korak, Youth for a clean Adriatic, JP Komunalne djelatnosti Ulcinj/ NP Veprimtaritë Komunale Ulqin, Marine Mammals Research Association.

Sponzori su: Delegation of the European Union to Montenegro, JP Morsko dobro, Porto Montenegro, EU Info centre, Beyond plastic med, TO Bar, Opština Bar, Studio X design, Opština Ulcinj, TO Ulcinj, Opština Herceg Novi, Opština Bijelo Polje, Opština Berane i Nacionalni parkovi Crne Gore.

9 Komentari

 1. Nek ciste oni kojima je dozvoljeno da ograde more i proglase ga svojim vlasnistvom,takvih ima dosta u opstini H.novi.Nemam nista protiv ciscenja ali prvo treba osloboditi obalu i vratiti ljudima.

 2. Mladi su po običaju zloupotrebljeni – ako ne u političke svrhe, onda drže metlu u ruci, jer nema nikog drugog da očisti drzavu i profesionalno se bavi time. Niti se široko rasprostranjena štroka prepoznaje kao strateški problem zemlje u kojoj želimo da živimo od turizma.

  7
  1
 3. U principu bih rado bih učestvovao u ovoj akciji.
  ALI…
  Užasno mi smeta farizejstvo u ovoj državi koja je kobajagi “ekološka”, a u njoj se slavi se svako ubijanje živog svijeta u vodi, na zemlji i u vazduhu. da se žestoko kažnjavaju svi oni koji zagađiju i truju prirodu i okolinu, traže se i očekuju glupe i naivne Toše koji će da za njima čiste.
  E, pa malo morgen gospodo, malo morgen. Ja nisam Toša.

  17
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code