Početna Društvo Učestvujte u važnoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o komunalnoj naknadi

Učestvujte u važnoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o komunalnoj naknadi

8

Uprava lokalnih javnih prihoda održaće sjutra centralnu javnu raspravu o nacrtu Odluke o komunalnoj naknadi, koju je, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima usvojenim u Skupštini Crne Gore 31.07.2016., u obavezi usvojiti do kraja ove godine, saopšteno je iz lokalne uprave. Početak javne rasprave zakazan je za 17 h, u velikoj sali Opštine.

herceg-novi-388Uprava lokalnih javnih prihoda pratila je „Model Odluke o komunalnoj naknadi“ Zajednice opština Crne Gore, te se po njemu odredila za najniže koeficijente namjene za stambene i poslovne prostore, poslovne hale za prozivodne i prerađivačke namjene, garažni prostor i pomoćne objekte, kao i za najnižu cijenu po kvadratnom metru (0,02 eura). To znači da će građani plaćati najnižu moguću cijenu komunalne naknade u Crnoj Gori, pojašnjavaju iz lokalne uprave.

Zakonom o komunalnim djelatnostima je, između ostalog, uvedena komunalna naknada kao prihod jedinice lokalne samouprave, čime joj je dato ovlašćenje da utvrdi ovaj prihod donošenjem opštinskog propisa – odluke kojom će se utvrditi uslovi, način, rokovi i postupak plaćanja komunalne naknade.

Nakon održane javne rasprave i konsultacija sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Odluku je potrebno usvojiti na sjednici lokalnog parlamenta, kako bi otpočela sa primjenom od 01.01.2017. godine.

Iz Uprave za lokalne javne prihode pozivaju sve zainteresovane građane da ulože primjedbe i sugestije na nacrt Odluke 22. novembra u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, ili da ih dostave u toku trajanja javne rasprave od 14.11. do 28.11.2016. godine.

 

8 Komentari

 1. @Bunt
  Visina komunalne naknade obračunava se na mjesečnom nivou na osnovu cijene
  komunalne naknade po m² koja se množi sa koeficijentom zone i koeficijentom
  namjene prema sljedećoj formuli:
  VKN = CKN x P x kz x kn
  pri čemu je:
  VKN – visina komunalne naknade
  CKN – cijena komunalne naknade po jedinici površine
  P – površina objekta izražena u m2
  kz – koeficijent zone
  kn – koeficijent namjene.

  Obveznici plaćanja komunalne naknade su vlasnici; stambenog prostora, poslovnog prostora, garažnih prostora, pomoćnih objekata, parking prostora…itd… Plaća se na mjesečnom nivou do 15 -og u mjesecu.

 2. I za boravisnu taksu je bilo da opstine mogu same da odrede u kojem iznosu zele da je definisu, pa su opet prosle god, navodno iz nacionalne turist.organiz. , pritisli da HN mora hitno da je poveca jer mnogo odusara od ostalij opstina. Tako ce i ovu taksu domacinima, sad najnizi nivo, a ubrzo povisiti ” pod pritiskom” centrale. Za sta ce se ova taksa koristiti?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code