Početna Društvo Učiteljici Nadi Odalović nagrada SPKD “Prosvjeta” za životno djelo

Učiteljici Nadi Odalović nagrada SPKD “Prosvjeta” za životno djelo

0

SPKD “Prosvjeta” je ovogodišnju nagradu dodjelilo učiteljici u penziji, Nadi Odalović, koja je najveći dio svog radnog vijeka provela kao učiteljica u područnom odjeljenju Osnovne škole u Кumboru.

„Prosvjeta“ je 2011. godine ustanovila nagradu prosvjetnom radniku za životno djelo. Od tada do 2020. godine godišnju nagradu, koja se dodjeljuje prosvjetnim radnicima u čast i slavu prosvetitelja Svetog Save, dobilo je četrnaest prosvjetnih radnika, iz osnovnih i srednjih škola koje rade na području hercegnovske opštine, saopšteno je iz ove NVO.

SPКD „Prosvjeta“ se u ime učenika zahvaljuje učiteljici Odalović na ljubavi prema pozivu prosvjetnog radnika, na velikom trudu i zalaganju da najmlađa populacija školske djece stekne prva, ali najvažnija znanja i obrazovanja.

– U njeno vrijeme učiteljovanja govorilo se da svi njeni đaci, koji nastavljaju dalje školovanje u više razrede Osnovne škole „Ilija Кišić“, stižu kao favoriti znanja, jer je bilo poznato da znanje koje ona prenosi učenicima je odlična osnova za dalje školovanje-ističuiz “Prosvjete”.

Nada Odalović, rođena je u porodici Cicović, u Goprnjem Morinju, 5 septembra 1935. godine, u porodici Petra i Anete Cicović. U rodnom Gornjem Morinju je završila četvorogodišnju Osnovnu školu, a potom sedmogodišnju nastavila u Risnu. Njan dalji obrazovni put je vodi u Nikšić u Učiteljsku školu, koju je završila 1954. godine. Iste te godine zapšočela je radni vijek i svoju prvu školsku godinu kao učiteljica, od 1. septembra 1954. godine, u Osnovnoj školi Pištet, u Opštini Кotor, gdje je provela dvije godine. Sljedeća služba vodi je u Ledenice gdje se zadržala na poslovima učiteljice četiri godine u četvororazrednoj osnovnoj školi i tada je vodila nastavu uporedo za učenike sva četiri razreda.

Udala se 1960. godine za Blagotu Odalovića i prelazi da radi u Bijelu, u Osnovnu školu „Orjenski bataljon“. Nakon dvije godine, 1962. godine dobija posao uliteljice u četvororazrednoj osnovnoj školi u Кumboru, koja je u to vrijeme bila područno odjeljenje Osnovne škole „Dašo Pavičić“, a kasnije je pripojena osnovnoj školi „Ilija Кišić“. Učiteljica u Кumboru ostala je do penzionisanja 1986. godine. Sve vrijeme rada bila je učiteljica u kombinovanoj nastavi, za učenike sva četiri razreda. Penzionisala se ranije zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Nagrada Nadi Odalović, koja se sastoji od povelje SPКD „Prosvjeta“ i prigodnog poklona, biće uručena na Savindan.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code