Početna Eco Udarnički: Volonteri pretvaraju Kotobiljski izvor u malu oazu

Udarnički: Volonteri pretvaraju Kotobiljski izvor u malu oazu

6

Kotobiljski izvor na putu Herceg Novi – Trebinje, do skoro je bio zapostavljeno odmorište i istorijski lokalitet. Inicijativom Agencije za zaštitu i razvoj Orjena i Mjesne zajednice Kameno, ali, prije svega etuzijasti dipl. arheologu i planinaru „Subre“, Željku Starčeviću, Kotobiljski izvor je uređen.

Međutim, već nekoliko puta su u nevremenu bujične vode prouzrokovale štetu, nanose zemlje, blata, rušenje …

Zato je danas, u drugoj ovogodišnjoj volonterskoj akciji, lijepo vrijeme iskoristilo osam aktivista, predvođeni Starčevićem, da urede odmorište. Među njima su stalno i dvojica Rusa.

Svakako podršku imaju iz Stambeno komunalnog, Agencije, „Vodovoda“ i MZ Kameno, koja je finasirala nabavku materijala.

– Radimo po malo stalno, a danas pravimo novi zid za regulisanje bujičnih voda. Komunalno stambeno je bagerom pročistilo ogromni nanos, ponovo je uređen plato, gdje ima 30-tak mjesta za sjedanje na panjevima, sa stolovima u prirodnom ambijentu… U toku su zemljani radovi za kanal za odvodnju, ali i baštenski. Sadimo reznice, ruzmarin i drugo ukrasno i ljekovito bilje – navodi Starčević.

Ovo je nezaobilazno odmorište na pješačkom putu prema selu Kameno i planini Orjen, žila kucavica u ponudi aktivnog turizma u zaleđu. Ovuda pješačka staza iz Herceg Novog vodi u srce Orjena, ali i svim markiranim stazama može se dalje pješačiti do iza Ulcinja, gdje preko tri planine završava primorska transfezala.

Odmorište je na putu za Trebinje, pa je lijepo mjesto za predah vozača i biciklista.

Kotobiljskoi izvor već tri godine krasi i mural „Kotobiljska bitka“, autora Novljanina Zorana Pavićevića i Nemanje Klisurića. Predstavljene su siluete turske i hrišćanske vojske u trenutku početka sukoba, događaja koji je doveo do formiranja Boke Kotorske kao jednstvene cjeline.

6 Komentari

  1. Ove siluete u borbi s Turcima mogu biti i moji preci jer su ucestvovali u bici na Kamenom ili precizno u Kotobilju. Stoga, nije lijepo omalovazavati nesto sto nije za omalovazavanje. Svaka cast za obnovu svega,pa i sjecanja na velika djela nasih predaka i na slom turske uprave nad Novim, a odsudna bitka je vodjena ovdje,1687.godine,krajem septembra.

    11
  2. Sad otvorite dva radna mjesta za održavanje po iduće još pet i tako da kompletan godišnji budjet Opštine ode u plate i doprinose.Kupite dvije kante boje i ocrtate još parking mjesta.Sve super

    4
    26

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code