Početna Društvo Udruženje penzionera Herceg Novi na prijemu kod predsjednika Opštine: Pomoć penzionerima zajednički...

Udruženje penzionera Herceg Novi na prijemu kod predsjednika Opštine: Pomoć penzionerima zajednički cilj

3

Problemi sa kojima se suočavaju penzioneri kao kategorija stanovništva čiji je životni standard u opadanju bila je tema sastanka predstavnika Udruženja penzionera Herceg Novi sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem i saradnicima, saopšteno je iz službe za informisanje.

Opština ima razumijevanja za probleme i potrebe penzinera i nastoji da im, u mjeri mogućeg, olakša svakodnevnicu, kazao je Katić.

Ta pomoć ogleda se kroz projekat „Njega starih lica“ koji obezbjeđuje njegu kroz službu gerontodomaćica, obezbjeđivanje besplatnog prevoza za najugroženije penzionere sa teritorije Opštine, plaćanje prostorija za rad Udruženja, te kroz isplatu jednokratnih pomoći u slučaju potrebe. Lokalna uprava će sa istom praksom nastaviti i ubuduće, te će nastojati da ove modele pomoći unaprijedi i proširi, čulo se na sastanku.

Kako je kazao predsjednik Udruženja, Aleksandar Radulović, u Herceg Novom stotinjak penzionera ima neriješeno stambeno pitanje, od čega je tridesetak u „kritičnoj situaciji“. Iz toga razloga, traže od Opštine da opredijeli lokaciju za izgradnju stanova i oslobađanje od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Nakon usvajanja Prostorno-urbanističkog plana, koji predviđa zone za kolektivne stambene objekte, biće moguće odrediti lokaciju koja je planskom dokumentacijom predviđena za tu namjenu, kazao je Katić. Mogućnosti su ograničene jer je u proteklom periodu preko 60% opštinske zemlje upisano na državu, dodao je on, ali uvjerava da će lokalna uprava nastojati da penzionerima osigura najbolje moguće rješenje.

Tema sastanka bili su izazovi u radu sa kojima se suočavaju mjesni ogranci Udruženja, a za koje je zaključeno da će biti rješavani u dogovoru sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu. Pohvalili su potez Opštine da osigura veći broj besplatnih karata za penzionere, te imali samo pozitivne komentare na gerontodomaćice koje obilaze osamdesetak korisnika na teritoriji grada.

Iz Udruženja smaraju da bi formiranje narodne kuhinje bilo od ogromnog značaja za socijalno ugrožene kategorije, među kojima su i penzioneri. Lokalna uprava je stava da ovoj ideji treba pristupiti sa ozbiljnom analizom i dobrim planom, te je dogovoreno da će ona biti predmet razgovora sa hercegnovskim Crvenim krstom, nevladinim sektorom i ostalim zainteresovanim udruženjima tokom naredne godine.

Predstavnici Udruženja penzionera otvorili su i pitanje opstanka Bolnice Meljine, ističući da je ono zajednički interes cijele zajednice. Smatraju da Bolnica treba da bude u sistemu javnog zdravstva i da treba da budu unaprijeđeni uslovi za zaposlene, što je na liniji onoga za šta se snažno zalaže i lokalna uprava, čulo se tokom sastanka.

Takođe, iz Udruženja su predstavili su svoje aktivnosti i sportske uspjehe članova. Poručili su da će nastaviti zalaganje za dostojan život penzionera u Herceg Novom, te da se nadaju nastavku partnerstva sa Opštinom.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code