Početna Društvo Udruženje Roditelji traže da se donosioci odluka ozbiljno pozabave obrazovanjem djece

Udruženje Roditelji traže da se donosioci odluka ozbiljno pozabave obrazovanjem djece

6

Apel sadašnjim i budućim donosiocima odluka da se, dok rješavaju goruća pitanja i probleme u Crnoj Gori, ozbiljno pozabave obrazovanjem djece uputilo je Udruženje roditelji.

Iz tog nevladinog udruženja u otvorenom pismu donosicima odluka naveli su da djeca čekaju da se zaustavi eskperimentisanje njihovim obrazovanjem, koje, kako su kazali, traje već neko vrijeme.

„Sadašnji i budući donosioci odluka, dok rješavate goruća pitanja i probleme u našoj zemlji kojih nam ne nedostaje, dok se pripremate da se njima bavite i planirate ključne ciljeve, molimo vas ne dozvolite više ni dan da prođe da se ozbiljno ne pozabavite obrazovanjem djece“, navodi se u pismu.

Iz Udruženja Roditelji rekli su da je mnogo onih kojima je ova tema izuzetno važna i koji imaju konkretne predloge i ideje. Sa svih strana stižu apeli i konkretni predlozi, ali duboko zabrinjava utisak da se sve to stavlja već predugo na čekanje:

„Greške smo napravili, hajde da ih ispravljamo dok još imamo vremena, jer uskoro može biti kasno. Ne zaboravite da su naša djeca naše ogledalo i da nemamo pravo da ih krivimo za bilo šta. Oni će samo živjeti rezultate našeg sadašnjeg (ne)rada“, ističu u otvorenom pismu.

Iz Udruženja Roditelji apelovali su na donosioce odluka da shvate da je obrazovanje djece najvažnija tema u svakoj situaciji i da odnos društva prema tome kako će djeci omogućiti da se obrazuju i uče u normalnim i kriznim situacijama, direktno utiče na svaki društveni segment.

„Zdravlje je važno jer ako nam djeca nijesu zdrava sve je uzalud. Ekonomija je važna i za djecu, jer njihovi roditelji moraju da rade da bi njima obezbijedili osnovne uslove za život. Politika je važna jer bi ta ista politika trebalo da se bavi i zaštitom prava djece, ali obrazovanje je od posebne važnosti“, navodi se u pismu.

Kako dodaju, đacima u Crnoj Gori oduzet je cijeli mjesec školovanja zbog, kako su naveli, političkih dešavanja, izbora i pripreme izbora, „uz opravdanje da želimo da ih zaštitimo i spriječimo da se ne zaraze koronavirusom i ne šire infekciju dalje“.

Kako su rekli, važno je znati da je u tom mjesecu, bilo više nego tri puta manje aktivno zaraženih koronavirusom nego sada.

„U tom mjesecu su im i roditelji pošteđeni prava na plaćeno odustvo koje im je bilo obećano, a sve zbog toga što su nadležne institucije prebacivale odgovornost s jedne na drugu“, stoji u otvorenom pismu.

U oktobru je uspostavljen sistem, „pa smo, između ostalog, djecu koja žive u djelovima zemlje u kojima su škole poluprazne natjerali da se školuju od kuće, ne razmišljajući o tome da li imaju tablet, računar, internet ili struju“, pišu oni.

Prema njihovim riječima, taj sistem nametnut je za sve, bez obzira na okolnosti i uslove u opštinama u kojima djeca žive i u kojima su njihove škole.

„Izmislili smo i primijenili sistem semafora koji zatvara škole i za dio onih koji su u njih išli, ali ih u te iste škole šaljemo svako malo na konsultacije i provjere znanja“, navodi se u otvorenom pismu.

Djeca pred računarima i tabletima, iako im uzrast ne dozvoljava toliko da pred njima sjede, ali ni da budu “tehnološki magovi” da bi mogli normalno da prate nastavu.

„U praćenju nastave i učenju, i mlađima i starijima, prolaze sati i gotovo cijeli dani, zatrpavaju se testovima iz više predmeta u toku jednog dana jer Pravilnike tumačimo kao preporuke, domaće dobijaju da rade i u večenjim satima i vikednom“, kazali su iz Udruženja Roditelji.

Djeci sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijeđeni su asistenti na daljinu, a „podrazumijevaju se roditelji na blizinu jer bez njih ne mogu sami da prate onlajn nastavu“.

„Najsiromašnijima nosimo školske materijale kod kuće, a očekujemo da telepatski komuniciraju sa učiteljima/nastavnicima/profesorima“, piše u otvorenom pismu.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da nastavnici ne mogu sve da stignu, jer su zatrpani poslom i imaju svoje porodice i živote koje ne uspijevaju da usklade.

I oni, kako se navodi, imaju važne poruke za nadležne institucije baš kao i roditelji i djeca, “ali ih ne čuju”.

„U svemu ovome, ni oni, ni djeca, ni roditelji, ni relavantne međunarodne i domaće organizacije i institucije nijesu uvažene ni u procesu planiranja, a ni kada je došlo vrijeme da se greške ispravljaju“, piše u otvorenom pismu.

6 Komentari

 1. Kako su brizni ovi roditelji cudo jedno. Pa ne zna se koliko godina su klinci iz 4 razreda isli u podrum (Daso Povicic) gdje su visili kablovi od struje po zidova puno vlage i bez prirodnog svjetla i mokrog cvora i nikome nije palo na pamet da se buni a sad su brizni sto se gleda u “tablete” (blago onome ko ga ima) i telefone na koje vise po cijeli dan i bez skole.

  7
  2
 2. Jedno dijete mi pohađa online nastavu,drugo ide u školu.I za sada to sve funkcioniše kako treba.A iz iskustva znam da se vazda bune i da su najveći “dušebrižnici”dokone mame ili mame slabijih đaka pa se sad vade i optužuju sve za dječiji neuspjeh.Ko želi i ima volju savladaće gradivo a ko ne želi dzaba mu da provede sate i sate u školi.Slažem se da nije zdravo toliko biti ispred telefona ili laptopa ali dajte više shvatite da je situacija takva i prihvatimo je kao takvu.Glupo nadmudrivanje je nepotrebno skroz.

  26
  10
  • Vi imate dvoje,a neko troje ,cetvoro djece. On line nastava je skoro nemoguca u stanu sa vise djaka ,ukucana I djeca ne dobijaju kvalitet predavanja kakav je u skoli. Sa druge strane konsultacije su uglavnom provjere znanja, a rijetki su nastavnici koji imaju razumjwvanja da suze gradivo I nauce ih osnovne stari. Vecina trazi mnogo I zatrpavaju ih bitnim I nebitnim. E tu su krivi skolski programi, u osnovnoj se iz fizike, hemije I biologije uci kao u gimnaziji, a osnovno znanje bi trebalo da bude svima prihvatljivo za nauciti

   11
   5
   • I četvorka, trojka i dvojka su ocjene, nisu samo petice. Nastavnici za peticu traže dosta znanja, mora da se uči dosta. Tako je uvijek bilo, i treba da bude.

    8
    1
 3. Predlažem resornom ministarstvu da sve predviđene kontrolne i pismene proslijedti roditeljima , da ih oni obrade i vrate nastavnicima i tako djeca dobiju ocjene.Roditelji vi djeci dajte telefone u ruke, sa kojih se inače ne skidaju, pa neka vas snimaju za tik-tok kako rješavate kontrolne i radite domaće.Meni roditelji nijesu radili domaće, a ni ja mojoj djeci, a bili su zaposleni i oni i ja.

  21
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code