Udžbenici od 43 do 93 eura za osnovce, od 55 do 106...

Udžbenici od 43 do 93 eura za osnovce, od 55 do 106 eura za srednjoškolce

0
Podijeli

knjizara ilustrU crnogorskim knjižarama počela je prodaja udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Najskuplje knjige su za sedmi razred osnovne škole, čija je cijena 93,70 eura. Najpovoljniji udžbenici su za prvi razred osnovne škole i koštaju 43,10 eura. Za drugi razred koštaju 50,80, za treći 47,70, a za četvrti 59,60 eura. Cijena udžbenika za peti razred je 67,30, za šesti 79,80, a za osmi i deveti po 88,20 eura.

Za prvi razred Gimnazije užbenici koštaju 106,30 eura, za drugi 87,20, za treći 78,80, a za četvrti 55,30 eura.

Picerija i restoran

U knjižari “Boy Iv” u Njegoševoj ulici u Herceg Novom gužvi još  nema, kaže za Radio Jadran, vlasnica, Nela Filipović. Udžbenici za četvrti razred osnovne škole još se ne mogu naći u prodaji, a razlog je kašnjenje u štampanju. Obezbijeđeni su udžebenici  za gimnaziju: prvi, drugi, treći i četvrti razred, a prodaja će kod kod njih početi u petak – kazala je Filipović.

Članovi Sindikata Instituta Igalo u knižari “Boy Iv” imaju mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora u dvije rate.

U knjižari “Dambo”, na Toploj ispod semafora, takođe nema gužvi, a kako su nam kazali, praksa je da roditelj djece od 1. do 4. razreda prvi dolaze u kupovinu udžbenika, koji se rasprodaju tokom prva 2-3 dana, dok za starije razrede prodaja udžbenika bilježi rast pred sam početak školske godine.

– Knjige su stigle. Četvrti razred ove godine malo kasni, a do početka školske godine su nam obećali da će knjige doći. Neće, niko ostati bez knjiga. Osmi razred ima jednu knjigu koja nije odštampana na vrijeme, to je maternji jezik i književnost i ona će uporedo sa udžbenicima za 4. razred stići – kazao je direktor knjižare i preduzeća Bašić DOO, Kristijan Bašić.

On je napomenuo i da je Opština Herceg Novi organizovala besplatnu podjelu udžbenika za prvi razred osnovne škole, koji će biti raspoređeni po školama.

Cijene udžbenika, u odnosu na prošlu godinu, nepromjenjene su, izuzev udžbenika za engleski jezik, koji je poskupio, dodaje Bašić. U knjižari Dambo kupci ove godine ne mogu ostvariti nikakve povoljnosti pri kupovini udžbenika.

Nema komentara

Ostavite komentar