Početna Društvo UGOVOR: MASS GINTAS GRADI POSTROJENJE ZA OTPADNE VODE

UGOVOR: MASS GINTAS GRADI POSTROJENJE ZA OTPADNE VODE

0

vodacom_potpis2U Herceg Novom je potpisan ugovor za izgradnju 8,8 miliona eura vrijednog postrojenja  za prečišćavanje otpadnih voda sa turskim konzorcijumom Mass/Gintas. Najavljeno je krajem mjeseca i potpisivanje ugovora  za izgradnju 33 km  vodovodne i kanalizacione mreže, što će značiti dodatno ulaganje od 20 miliona eura. Na press konferenciji o ovom i projektu odvođenja otpadnih voda i izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže u pet primorskih opština govorili su: pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja Siniša Stanković, pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, ambasador SR Njemačke, Pius Fišer i izvršni direkor Vodacoma, Boris Vuković. Turski Konzorcijum predstavio je Mithat Akkaya.

Ugovor za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Nemiloj potpislai su trehnički direktor JP „Vodovod i kanalizacija“, Milorad Velaš i Mithat Akkaja iz Mass Gintasa. S obzirom da će do kraja godine opštine Tivat i Kotor početi gradnju zajedničkog postrojenja, a s jeseni kreće i gradnja novskog, zaliv Boke za dvije godine više neće biti zagađen. To je i državna strtegija, kojom je obuhvaćeno cijelo Crnogorsko primorje.

– Mi smo sa državnog nivoa do sada obezbjedili više od 280 miliona eura  za realizcaiju  projekata u oblasti vodosnabdjvanja, upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Do sada je utrošeno 140 miliona eura. Izgrađen je Regionalni vodovod, ovih dana biće puštena zajednička deponija za Bar i Budvu, završena je dobrim dijelom i kanalizaciona mreža u Tivtu, do kraja mjeseca biće završeno 20 km kanailcaije u Nikšiću. Brzo će početi radovi za deponiju u Nikšiću i deponiju u Beranama. Ovaj novac Vlada je obezbjedilia iz više izvora: Njemačke razvojne i investiocione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, evropskih fondova, Svjertske banke – kazao je Siniša Stanković.

U Herceg Novom će nakon sezone  biti otvoreno  ogromno gradilište, sa ulaganjima od 29 milioan eura:

– Vlada Crne Gore je u realizaciji ovog projekat učestvovala kroz obezbjedjivanje sredstava kreditnog zaduženja kod Njemačke razvojne banke od 19,5 miliona eura. Tako je obezbijedila i dodatnih 4,2 miliona eura po osnovu ugovora o potavnjanju – istakao je Boris Bušković.

Njemačka je jedan od značajnih ekonomskih i političkih partnera Crne Gore, daje joj punu podršku u evropskim i Nato integracijama, kazao je njemački ambasador Pius Fišer.

vodacom_potpis1– Njemačka je do sada pružila tehničku i finansijsku podršku Crnoj Gori  u iznosu od 250 miliona eura, posebno u oblasti upravljanja otpadnim vodama na Crnogorskom primorju, ali potrebno je pronaći i rješenje za mulj koji nastaje kao rezultat procesa prečišćavanja otpadnih voda – upozorio je njemački ambasador Fišer.

Pored Vlade, Vodokoma, nopvskog Vodovoda i opština Herceg Novi učestvuje u projektu sa 3,5 miliana eura.

– Dogovoreni su uslovi finansiranja i rokovi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 65.300 ekvivalent stanovnika, čija je izgradnja planirana  u Meljinama. Početak realizacije Ugovora planiran je za 25. jun i radovi na postrojenju trajaće dvije godine – podsjetio je Dejan Mandić.

Već idućeg mjeseca biće potpisan i ugovor za izgradnju 33 km mreže duž novske rivijere i 13 pumpnih stanica, kao i podmorskog ispusta.

Izvršni direkor Vodacoma  Boris Vuković kazao je da pored svih aktivnosti koje je Vodacom uradio sa opštinama, Vodovodom i Vladom, značajan doprinos je i projekat kompanije „Dahlem“ iz Esena..Ugovor sa njima je vrijedan 6,5 miliona eura, a  to su donatorska sredstva KFW banke.

Izvođač turski konzorcijum Mass Gintaš, specijalizovan je za poslove životne sredine, do sada je radio u Albaniji, Bugarskoji na Kosovu i prvi put u Crnoj Gori. Najavljuje da će nastojati da kvalitetno i na vrijeme  završi posao na odvođenju otpadnih voda u Herceg-Novom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code