Početna Društvo Ugrožne biljne i životinsjke vrste, bez dozvole, ne mogu preko granice

Ugrožne biljne i životinsjke vrste, bez dozvole, ne mogu preko granice

0

U kotorskom Institutu za biologiju mora održana je radionica na temu „Zoo Direktiva“ i “CITES” – konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune. To je jedna od aktivnosti projekta Centra za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua.

Preko 20 učesnika iz različitih institucija iz Crne Gore i regiona diskutovalo je o iskustvima Crne Gore u sprovđenju EU direktiva, ali i neophodnosti usaglašavanja zakonskog okvira sa zakonskim okvirom Evropske komisije, u procesu priključivanja EU.

Picerija i restoran

Menadžer Monteaqua projekta, Radoje Laušević, kaže za Radio Jadran da je prioritetno ostvarivanje bliže komunikacije nadležnih institucija u kontroli rijetkih, ugroženih, zaštićenih vrsta sa CITES liste prometa.

– Predstavnici Uprave carina Crne Gore iskazali su potrebu za bližom saradnjom sa referentnim naučnim institucijama koje moraju dati podršku u određivanju biljnih i životinjskih vrsta sa liste zaštićenih i ugroženih sa liste, a koje bez odgovarajućih dozvola ne bi smjele da se unose preko granice – naveo je Laušević.

Crna Gora već posjeduje nekoliko uvoznih, egzotičnih vrsta sa CITES liste, koje dominiraju nad domaćim.

– Ako pričamo o akvarijumima, to su onda razni korali i tropske ribe koje se mogu prenijeti preko granice. Do sada je najviše problema bilo sa ilegalnim transportom nekih vrsta ptica. CITES lista jeste obimna, ali je neophodno periodično obnavljati – poručio je Laušević.

CITES i ZOO direktive u Crnoj Gori sprovodi Agencija za životnu sredinu pri MORT-u. Problem, kako je kazao, nije u zakonodavnom okviru, već u praktičnoj primjeni, jer policija i carinici, kako smatra, morali bi biti dodatno obučeni.

Uz to, najavljeno je formiranje i javnog morskog akvarijuma u Crnoj Gori, u prizemlju Instituta, koji će ispunjavati sve kriterijume ZOO direktiva, ali će biti i pionir u predlaganju novih zakonskih okvira i regulativa za slične institucije u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code