UHAPŠENI ZELENIČKI RIBARI ČEKAJU PRESUDU U DUBROVAČKOM ZATVORU

UHAPŠENI ZELENIČKI RIBARI ČEKAJU PRESUDU U DUBROVAČKOM ZATVORU

81
0
Podijeli

Prevlaka tvrdjava rjNakon što ih je jutros bacio vjetar 300 m od Prevlake, u hrvatske vode, ribari iz Zelenike, 36-ogodišnji Zoran Živanović i njegov 16-ogodišnji bratanić, završili su u zatvoru u Dubrovniku, a njihov ribarski brod u Moluntu. Zoranov otac, Branko Živanović je očajan:
– To su međunarodne vode, bacilo ih je more, nisu nikakvi kriminalci da budu uhapšeni. Prije dest minuta sam se čuo sa unukom. Žao mi je to dijete, da ono bude u zatvoru. Samo mi je rekao da čekaju sudiju i da će im uzeti telefon da više ne mogu da pričaju. Vjerovatno će im biti izrečene kazne. To je sramota. Da budu uhapšeni, za šta? Pa toliko ima hrvatskih jahti i brodova što ulaze ovamo u zaliv i niko ih ne dira. Toliko sam ljut i razočaran – priča za Radio Jadran, Branko Živanović.

On kaže da još nikoga od crnogorksih zvaničnika nije zvao za intervenciju. Čeka da vidi hoće li ih, ipak, pustiti, jer tvrdi da njegov sin nije nelegalno ribao, da ima sve dozvole i brod od koga živi.
Da li su zelenički ribari zaista ušli u hrvatske vode i ako jesu, hoće li im se tolerisati što tvrde da ih je more bacilo, pa proći samo s novčanom kaznom? Sve zavisi od državnog tužioca u Dubrovniku.
Činjenica je da se već 11 godina na ulazu u zaliv Boke kotorske primjenjuje protokol o privremenom režimu. Taj dokument važiće do sklapanja ugovora o granici.
Morsku zonu, uz lijevu stranu Prevlake, nadziru policijskim brodovima mješovito hrvatsko-crnogorske posade.
Zanimljivo je da je do sada bilo više incidenata i hapšenja crnogorksih ribara zbog ulaska u hrvatske teritorijalne vode, ali nikada ni jednog slučaja ulaska hrvatskih ribarskih brodova u crnogorske vode.
Nije, međutim, rijetkost da neki kupači rado plivaju od Njivica do Molunta i nakon nekoliko sati se vrate bez ikavih problema. Jedna Igaljanka je to upravo uradila sa prijateljem u nedjelju i potvrdila nam je da to nije prvi put, kao i da ih nikada niko nije zaustavio.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code