Početna Politika ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA PRIMJER KAKO SU RAZNOLIKOSTI FAKTOR MIRA I RAZVOJA

ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA PRIMJER KAKO SU RAZNOLIKOSTI FAKTOR MIRA I RAZVOJA

0

budva oebsU Budvi, na otvaranju najvećeg međunarodnog događaja u Crnoj Gori, na jesenjem zasjedanju Parlamentarne Skupštine OEBS-a premijer Milo Đukanović je kazao da je Crna Gora primjer kako prožimanje etničkih, vjerskih i kulturnih raznolikosti, kroz njeno balkansko, mediteransko i evropsko nasljeđe, može i treba da bude faktor mira i razvoja.
Prema njegovim riječima, promovisanje dijaloga i “jedinstva u različitostima” je moto evropske i globalne integracije i osnova na kojoj počiva i razvija se današnja Crna Gora. – Crna Gora je ponosna što je pouzdan partner i snažan podržavalac OEBS-a. Veoma konstruktivna saradnja sa OEBS-om važan je dio naše najnovije političke istorije i prije referenduma 2006. godine i nakon međunarodnog priznanja Crne Gore – rekao je premijer.
OEBS je prva međunarodna organizacija koja je, samo mjesec nakon referenduma, primila u punopravno članstvo Crnu Goru, prvu državu u dugoj istoriji Balkana koja je stvorena mirnim demokratskim putem, po najvišim evropskim standardima, podsjetio je Đukanović.
Prema njegovim riječima, u dobroj mjeri zahvaljujući i toj saradnji, Crna Gora je danas u fazi pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, na pragu NATO-a, uvažena kao susjed i inicijativan činilac regionalne stabilnosti na Balkanu.
Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da su, u proteklih 40 godina, prijetnje sa kojima se suočava čitavo područje OEBS-a razvijale svoj oblik.
– Time je i naš izazov u suzbijanju tih prijetnji vremenom postao veći. Borbom protiv tih prijetnji želimo da garantujemo ostvarivanje ljudskih prava, ali nas, sa druge strane, izbor mehanizama te borbe može dovesti i u opasnost njihovog kršenja – kazao je Krivokapić uz poruku da parlamentarci imaju obavezu prema građanima koji su ih delegirali da osiguraju snažan pristup u rješavanju transnacioanalnih prijetnji, ne ugrožavajući dostignue temeljne standarde ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code