Početna Društvo Ukida se kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre

Ukida se kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre

3

U Crnoj Gori se od sjutra ukida nacionalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne i poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, prenosi MINA.

On je na konferenciji za novinare kazao da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice opao za 40 odsto u odnosu na period od 9. do 22. septembra.

Kako je naveo Galić, broj hospitalizovanih 5. oktobra bio je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar.

„U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 odsto manji u odnosu na dvije sedmice ranije“, rekao je Galić.

Shodno svemu tome, kako je kazao, Vlada je odlučila da mjere budu prilagođene stanju na terenu.

„Stoga, od sjutra se ukida nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora“, rekao je Galić.

On je podsjetio da je Vlada ranije odlučila da se nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih.

„U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od deset i nije stariji od 180 dana“, naveo je Galić.

To je, kako je rekao, preporuka Direktorata za digitalno zdravlje, i to na osnovu evropskih standarda.

„Ostali elementi digitalne COVID potvrde su da je osoba u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati“, dodao je Galić.

On je podsjetio da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom posjete IJZ-u, poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata.

3 Komentari

  1. je li zbog ljudskih prava ili sto je pala prodaja u deltu .gazda zvao i ukazao na problem da ne zaradjuje koliko je naucio.pobjeda kapitalizma nad demokratijom .al sta o tome znaju ljudi koji pale gume na ulicu i mlataraju zastavama

    7
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code