Početna Naslovna Pomoraci moraju imati prednost u vakcinaciji protiv korone

Pomoraci moraju imati prednost u vakcinaciji protiv korone

10

Oko 6000 crnogorskih pomoraca na stranim kompanijama, trebalo bi da imaju prioritet prilikom vakcinacije protiv korona-virusa, saopšteno je nakon sjednice UO Unije pomoraca Crne Gore. Tim prije što će strane komapnije tražiti obaveznu vakcinu za posadu prije ukrcaja.

Foto: Pixabay

Osim toga, u Evropskoj Uniji je postavljeno pitanje potrebe izdavanja potvrde nakon obavezne vakcinacije za sve one koji namjeravaju putovati, odnosno izdavanje tzv. COVID pasoša.

Iz Unije su najavili da će te razloge i eventualne posljedice predstaviti Institutu za javno zdravlje kako bi blagovremeno mogli i reagovati.

Na UO Unije pomoraca razgovarano je i o mogućnosti usaglašavanja ljekarskih pregleda sa industrijskim standardima, kao i o mogućnosti nostrifikacije ljekarskih uvjerenja a što bi u mnogome olakšalo našim pomorcima koji zbog situacije sa COVID-19 nisu u stanju doći u Crnu Goru na ljekarski pregled. O sljedećim koracima članstvo će biti pravovremeno obaviješteno.

Jedna od tema bila je i mogućnosti pokretanja zajedničke inicijative Unije sa srodnim organizacijama ka Notarskoj komori Crne Gore.

Kako je saopšteno, naši pomorci sve češće nailaze na nemogućnost realizacije namjere da sa broda, uslijed nepredviđenih okolnosti nastalih kod kuće, posredstvom Zapovjednika ovlaste nekog od svojih bližnjih da u njihovo ime regulišu aktivnosti za vrijeme njihovog odsustva.

– Ovaj problem je naročito izražen u notarskim kancelarijama središnje ili sjeverne regije CG, gdje notari nemaju dovoljno sluha za pomorce, i ne vode se običajnim pravom da Zapovjednik može biti posrednik pri izdavanju ovlaštenja odnosno garant vjerodostojnosti izjave, navode iz  Unije pomoraca Crne Gore.

10 Komentari

 1. Nema niti jednog opravdanja za njihovu prednost prilikom vakcinisanja.No ćemu priča Cg nema niti vakcine,ovo samo DPS plasira da ubaci još razdora među ljude.PI !

  • Tako je. Dabogda ostali bez posla svi jer se ne mogu ukrcat pa da budu jadni ko i mi i da se fino učlane u kaku partiju, glasaju i čekaju da ih ubace neđe.

   11
   12
  • Da, prvo vakcinu onima od 90 godina. Njima je sigurno najpotrebnija. Ni slucajno obezbjediti sredovjecno stanovnistvo i mlade, nego pravo na najstarije i najbolesnije. Od njih zavisi buducnost.

   7
   3
 2. A kad pomorac pocne kukat kako je ovdje sve tesko i skupo a vecina ih se vodi na biro rada kao ne zaposleni i ne placaju porez ni jednoj drzavi na svijetu.
  Posao im jeste tezak ali su oni mnogo mnogo tezi od toga, nazdravlje im bilo.

  8
  31
 3. Pričas gluposti.Ima dosta ustanova u CG,kako privatnih,tako i državnih koji imaju licencu za ljekarsko uvjerenje za pomorce I KOJI IH IZDAVAJU.

  7
  1
 4. A sto su pomorci vazniji nego zdravstveni radnici, prosvjetni radnici i svi ljudi koji spadaju u visoko rizicne grupe i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, od prvog do prvog. Pomorci su bar materijalno situirani i mogu koji vijadj propustiti.

  10
  26
 5. U Crnoj Gori nema laboratorije za lekarske nego treba u Dubrovnik.Bila je ali su ukinuli licencu,toliko se borimo za dobar glas.Briga o pomorcima je posebna priča.

  30
  2
 6. Ovi sto se sprdaju sa koronom u komentarima bice izbaceni sa spiska za vakcinisanje.Ne priznajete da postoji i da je opasna ali bi putovali,ma bogati.

  26
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code