Početna Društvo Ulazak na festivale jedino uz Covid potvrdu

Ulazak na festivale jedino uz Covid potvrdu

0

Ulazak na festivale nije dozvoljen bez COVID potvrde, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, ističući da nikome od organizatora takvih manifestacija nijesu nudili usluge testiranja brzim antigenskim testovima.

Iz Instituta podsjećaju organizatore muzičkih festivala, čije je održavanje najavljeno u predstojećem period, da je pristup posjetiocima dozvoljen uz ispunjavanje jednog od četiri uslova iz Nacionalne COVID potvrde.

Ti uslovi su, kako su naveli, dokaz da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je dobila makar prvu dozu vakcine, negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata, pozitivan nalaz PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana ili negativan brzi antigenski test BAT koji nije stariji od 48 sati:

„U isto vrijeme, zbog sprječavanja širenja dezinformacija, IJZ kao ni Ministarstvo zdravlja nikada nikome od organizatora ovakvih manifestacija nijesu nudili usluge testiranja brzim antigenskim testovima“, kaže se u saopštenju Instituta.

Navodi se da je svakom od organizatora bilo kog festivala predočeno da je IJZ spreman da namjenski, za njihove posjetioce, organizuje epidemiološke ekipe koje bi, u terminu i mjestu koje njima odgovara, izvršile imunizaciju.

Iz IJZ-a su još jednom pozvali organizatore svih muzičkih festivala da poštuju propisana pravila pod kojima mogu da ih organizuju, a Upravu za inspekcijske poslove da, u skladu sa mogućnostima, svoje kapacitete usmjeri na kontrolu i sankcionisanje u slučaju kršenja aktuelnih mjera.

„IJZ, kao i do sada, ostaje spreman za direktnu komunikaciju sa svim organizatorima svih festivala kako bi se planirani događaji održali u skladu sa važećim pravilima“, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code