Ulcinjska solana: Otrkivene dvije najizdržljivije letačice

Ulcinjska solana: Otrkivene dvije najizdržljivije letačice

934
0
Podijeli

Sirokokljuna sprutka desno u drustvu male i 2 krivokljune sprutkeTokom redovnog monitoringa, koji sprovodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica, na Ulcinjskoj solani ove godine, otkrivene su dvije nove vrste za crnogorsku ornitofaunu, čime je fond vrsta povećan na 350. Naime, slovenački ornitolog Borut Rubinić iz DOPPS – BirdLife Slovenija, otkrio je novu vrstu za našu zemlju, širokokljunu sprutku (Limicola falcinellus).

– Ovo je rijetka gnjezdarica sjevera Evrope, gnijezdi na ugroženim tresetištima Skandinavije, a zimuje u južnoj i jugoistočnoj Africi, praktično migrirajući preko pola planete pa samim tim i pripada grupi najizdržljivijih letača. Podatak o prisustvu ove vrste na Ulcinjskoj solani samo potvrđuje važnost ovog lokaliteta, kao migratorne stanice za odmor i hranjenje, brojnih vrsta ptica –  kazala je Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Picerija i restoran

U martu  ove godine kustos Joanneum muzeja iz Austrije, dr Peter Sackl otkrio je prisustvo žutoglave pliske (Motacilla citreola), koja inače gnijezdi u Sibiru i Rusiji i čija ruta migracije takođe nije uobičajena za Crnu Goru.

U narednom periodu uz povećan obim istraživanja, a prije svega u okviru Natura 2000 projekta, možemo očekivati slične nalaze novih vrsta ne samo na ovom već i drugim lokalitetima širom Crne Gore.

Pored redovnog monitoringa na Ulcinjskoj solani, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, konstatovali su značajno poboljšanje režima voda. Proteklog vikenda primjećen je izuzetno veliki broj ptica iz različitih porodica, za to vrijeme uobičajeno čestih šljukarica, galebova i čaplji, kao i značajan broj, u to vrijeme manje brojnih, pataka i liski. Takođe je evidentno da u odnosu na ranije periode ptice nisu pokazivale znake uznemirenosti koje su početkom godine bile alarmantne.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code