Početna Ke Nova Ulični svirač koga vole mačke

Ulični svirač koga vole mačke

17

Herceg Novi je i ovog ljeta bio mjesto raznih muzičkih događaja i zabave, ali mnogi su bili i spontani, neplanirani i nenajavljeni, na ulici.

Da li je to postao trend, po ugledu na druge zemlje, ko zna, tek uličnih svirača kao da nikada nije bilo više. Nije riječ o nekom festivalu, poput Festivala uličnih umjetnosti u Tivtu kojim taj grad želi da dobije na kvalitetu ponude i približi druge kulture.

Ovdje je prosto riječ o pojedincima, ili dvojici- trojici svirača i pjevača koji su šetali novskim ulicma, trgovima ili Škverom, te zabavljali prolaznike. Kao zahvalnost prihvatali bi rado i koji euro. Ali, euro po euro, znalo se sakupiti i lijepu svotu, zavisi od večeri…

Dok je većina “koristila” gužvu i “radila” samo u špicu sezone, gitarista Rade Rađenović iz Beograda produžio je boravk u Hreceg Novom, pa se ovih lijepih miholjskih oktobarskih dana može čuti i vidjeti s gitarom u centru grada:

– Dođem uvijek preko ljeta. Volim ovo mjesto i ljude. Dođem prvo u Herceg Novi, pa onda negdje odem. Ostanem i po dva mjeseca. Sviram nekada ujutru, nekada uveče, kako kad, kako mi dođe – priča nam Rade.

Dodaje da mu je ovo hobi, voli muziku i da zasvira na ulici.

– Nemam neki određeni repertoar. Sve sviram, nemam granice, ako mi se svidi neka pjesma ja je odaberem. Nije bitan žanr.

Međutim, ono što je interesantno, ne voli samo Rade muziku, pa i prolaznici, koji ga sa simpatijama slušaju i često zastanu da s njim zapjevaju. Njegovo glavno društvo su mačke. Nekada bude i pet-šest mačaka koje se smjeste pored njega, spokojno predu, ili čak mjauču i “pjevaju” s njim:

– Mene mace vole. Same su došle. Prvo je došla ova bijela, pa mala…mi smo orkestar – priča Rade kroz smijeh.

Ovaj mladić ima 27 godina, bavi se programiranjem i kompjuterima, ali uličnu svirku puno voli. Nema kompleksa ni kada malo “zaškripi”, jer, kako kaže, “želi” da unaprijedi glas što više.

17 Komentari

 1. Rade brate sad citam ove komentare i mogu ti rec da te novljani hvale.A to ti brate nije dobro.Cim te u novi narod hvali nedje si bas pogrijesio.Ili ti ovo samo uzimaju mjeru.

  3
  14
 2. Momak je ok, oristojan i uredan.
  A sta cemo sa onom bestijom od Stanke ciganke, kaku ona pravi atmosferu kad odvrne tranzistor do daske, bazdi ko guba salece ljude po ulici, psuje kada se napije. Katastrofa, nju treba skloniti sa ulice ali to vjerovatno nije posao ni za policiju ni za komunalce.

  49
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code