UMJESTO HOTELA I EVROPSKE KUĆE ŠAHA U MELJINAMA NIČE PARKING

UMJESTO HOTELA I EVROPSKE KUĆE ŠAHA U MELJINAMA NIČE PARKING

166
0
Podijeli

Na mjestu bivšeg auto kampa u Meljinama, koji sada služi za slobodno parkiranje, uskoro će biti organizovan regularni parking prostor.

To je bio zahtjev MZ Meljine, koja je dobila saglasnost opštine. Prihod od parkinga biće namjenjen uređenju samog mjesta – potvrdio je za Radio Jadran v.d. predsjednika Herceg Novog, Milan Vajagić. On misli i da bi preko zime umjesto parkinga tu moglo biti organizovano sportsko igralište.
Ipak, na ovom lokalitetu je po urbanističkom planu iz 2009. godine predviđena i pompezno najvljivana Evropska kuća šaha. Sve je i ostalo samo na velelepnoj projektnoj skici, iako je kuća trebalo da bude završena još 2012. godine.
Na međunarodnom konkursu za idejno rješnje ovog zdanja 2010. godine pristigao je 21 rad visokog kvaliteta, najviše iz Beograda i Podgorice.
Prvu nagradu i 6.500 eura dobio je tim beogradskog Re.a.c.t studija – Grozdana Šišović, Dejan Milanović i saradnik na projektu Milan Španjević.
Nagrađeni autori su na površini od 2.400 kvadrata u Meljinama predvidjeli realizaciju koncepta “grada-kuće” koji “uspešno povezuje modernističke sa mediteranskim tradicionalističkim arhitektonskim kodovima”, obrazložio je tada žiri.
Na građevinskoj površini od 2.800 kvadrata, bez podzemnih etaža, bile bi smješteni sala za turnire, muzej istorije šaha, biblioteka sa internet učionicom i kancelarijskim prostorom, kao i 50 smještajnih jedinica i restoran.
Gradnja ovog zdanja planirano je da košta oko 3 miliona eura, ali je nedostatak sredstava koje treba da obezbijedi Evropska federacija šaha, zaustavio gradnju.
Ovo je već treća lokacija na kojoj umjesto planiranih hotelskih objekata ili onih za posebnu turističku ponudu, niču parkinzi.
U Igalu kod srušenog hotela Tamaris, u Zanatskom centru na Škveru već se nalazi parking. Prvo je u vlasništvu ”Vektra Boke”, a drugo ”Eurolenda.”
Vajagić na ovu konstataciju kaže da jednostavno postoje potrebe za parking prostorom, te da parkiranje po sporednim ulicama na teritoriji čitave opštine koje je evidentno, treba zabraniti.
Podsjetimo i da JP “Parking servis” upravlja, koristi i održava nešto preko 900 parking mjesta. Od toga oko 600 se nalazi pod režimom naplate u zoniranom području, dok se oko 300 parking mjesta nalazi u garažama i parkiralištima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code