Početna Društvo Unija pomoraca: Ministarstvo mora više brinuti o Lučkim kapetanijama

Unija pomoraca: Ministarstvo mora više brinuti o Lučkim kapetanijama

4

Članovi UO Unije Pomoraca donirali su kopir aparate Lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru, a isporuka uređaja je kasnila oko mjesec zbog proceduralnih formalnosti, te organizovanja protokolarnog fotografisanja za potrebe Ministarstva, saopštavaju iz Unije.

Lučke kapetanije dobile su EPSON kopir uređaje najnovije generacije, sa mogućnošću štampanja  čak 40 000 stranica po punjenju, zajedno sa rezervnim punjenjem i određenom količinom potrošnog materijala. Uređaji su namijenjeni za korištenje isključivo pomorcima, naglasili su iz Unije.

– Na taj način bi se situacije, kada pri administrativnom poslu dođe do nedostatka kopije nekog od podnešenih dokumenta, u trenutku mogle otkloniti već u holu Kapetanije, te izbjeći nepotrebno gubljenje vremena zbog minornih propusta. Tako sitni previdi su do sada bili uzrok čestih vraćanja sa šaltera ka gradu ili najbližoj kopirnici, te ponovnom čekanju kolega pomoraca u redu na šalteru – ističu oni.

– Svjedoci smo da neekspeditivnost u određenim segmentima resornog Ministarstva, osim ove akcije, uveliko ometa i normalno funkcionisanje Lučkih Kapetanija – tvrde oni.

Prije dva mjeseca iz Unije su posjetili Lučke kapetanije u Kotoru i Baru, a jedno od najvažnijih zapažanja bila je potreba za zapošljavanjem dodatnog kadra, čime bi se smanjile gužve i redovi.

– Obećano nam je da će se raditi na tome. U nadi da su upravo naše sugestije i pritisci urodili plodom, po posljednjim informacijama koje smo dobili, u Lučkoj Kapetaniji u Kotoru su zaposlena čak dva nova šalterska radnika. Na efikasnost rada Lučke Kapetanije u Baru nismo imali primjedbi, što se tiče vremena izdavanja dokumentacije – ističu iz Unije pomoraca.

Primijetili su i dotrajalost enterijera, nedostatak ulaganja u opremu i održavanje, kao i nedostatak osnovnog kancelarijskog pribora, sredstava za higijenu te opreme za rad.

– Kako su Lučke Kapetanije kontakt zone, ne samo pomorcima kao domicilnom stanovništvu, već i stranim državljanima pri dolasku plovilima u crnogorske luke, mišljenja smo da se resorno Ministarstvo mora pozabaviti tim problemima, poboljšati uslove u kojima se radi, te povećati novčanu nezavisnost tih institucija. Razlog više je taj što su to vrlo profitabilni segmenti ekonomske cjeline, te bi bilo pravično da izgledaju reprezentativnije, ali ne samo donacijama pomoraca već i putem obaveznog ulaganja Ministarstva kojem profit najvećim dijelom i ide – ističu iz Unije.

Javna je tajna da se ponekad zaposlenici moraju “snalaziti” za kancelarijski materijal čekajući da im se dodijeli kontigent iz javnih nabavki. Posljednja takva nabavka bila je čak početkom 2018. godine, tvrde u Uniji.

Zato bi, kako zakljujučuju, Lučki Kapetani trebalo da imaju “čvršći” stav kod viših istanci u Podgorici i zatraže veći stepen autonomije. U tome će ih, ubijeđeni su, siguno podržati svi pomoraci, bili oni članovi Unije ili ne.

4 Komentari

 1. U državi đe sve ide po partijskom kluču možete računati da neplivači rukovode lučkim kapetanijama. Da se ja pitam: svaki član lučke kapetanije bi morao jednom godišnje da ispliva u komadu barem jednu milju i da svi zajedno po velikom jugu jedre jahtom od desetak metara iz Boke oko Mamule i nazad.

 2. Bolje bi bilo da promijene zaposlene u Kotoru, jer je postojeca vecina uglavnom nesposobna, ne daje prave informacije vec one koje ce napuniti njihove dzepove. Imao sam situaciju gdje mi je lucki kapetan sugerisao da idem na neke kurseve za obnovu breveta koji mi uopste nisu potrebni, samo radi toga sto on drzi predavanja. Izdavanje dokumenata u Kotoru se ceka kao Nova godina sto zbog bezobraznosti zaposlenih, sto zbog njihove nesposobnosti. A ako slucajno trebate telefonirati Kapetaniju u Kotoru naoruzajte se strpljenjem, jer ce prije podici slusalicu ovi na autobuskoj u Hn.

  21
  1
 3. Zaista sramota da drzava koja uzima milione na racun teskog rada pomoraca, ne moze da obezbjedi minimum standarda za funkcionisanje Luckih Kapetanija. Objekti su neuslovni i ne ispunjavaju uslove za minimum funkcionisanja. Mnogo vise novca treba izdvojiti za funkcionisanje generalno pomorskih institucija i da konacno pomorstvo dobije zasluzeno mjesto. Takodje treba pohvaliti ovaj gest Unije pomoraca.

  21
 4. Sramno je da pored svih para koje mi pomorci svakodnevno uplaćujemo po raznim osnovama moramo još i da častimo kapetanije. Da kapetanija nema najosnovnija sredstva i potrošni materijal. Brulka neviđena.
  Svaka čast za uniju i za napore koje ulaže. Raduje me što će sada biti mnogo lakše po pitanju toga da ne moramo za 1 list kopiranja da idemo do kopirnice i gubimo toliko vremena.
  A mi pomorci, obzirom na to koliko živog novca svaki dan unesemo u državu nismo poštovani i cijenjeni nimalo.

  22

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code