UNIŠTENO 85% OVOGODIŠNJEG RODA MASLINA U BOKI

UNIŠTENO 85% OVOGODIŠNJEG RODA MASLINA U BOKI

193
0
Podijeli

maslina nasaBliži se berba maslina, no uzgajivači na primorju nemaju mnogo razloga za optimizam. Loši vremenski uslovi, smjenjivanje dugih kišnih, pa sušnih perioda, kao i pojava maslininih štetočina desetkovali su ovogodišnji rod.
Izvršna direktorka maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić, za Radio Jadran kaže da je cvjetanje masline u maju ulivalo nadu da će rod biti dobar. Međutim, uslijedile su obilne padavine, grad uz olujne vjetrove, nakon čega je nastupio sušni period. To je omelo oprašivanje cvijeta masline i došlo je do slabijeg zametanja ploda. Uz sve ovo, članovi maslinarskog društva Boka su, uz stručnjake Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, obilazili maslinjake na području Boke Kotorske i evidentirali prisustvo rinhitesa (tzv. maslininog svrdlaša) zbog čega je većina plodova masline postala „osjetljiva” i na dodir jednostavno otpadala. Kako Đukićka navodi, plodovi su u relativno dobrom stanju na području Lastve grbaljske i Kavača, ali u neznatnim količinama. „U svakom slučaju, biće mnogo manje posla i u mlinovima, a i sam kvalitet zbog pojave štetočina biće slabiji u odnosu na prošlogodišnji. To naravno ne znači da prerade uopšte neće biti, jer maslinari koji imaju nešto od plodova, već beru, da bi je konzervirali” – ističe Đukićka.
Preciznih podaka o broju stabala koje je svrdlaš „inficirao” na području Boke – nema, ali iz razgovora sa maslinarima u ovom društvu zaključuju da je oko 85% roda – uništeno. Maslinin svrdlaš rinhites je u velikoj mjeri napao žute ploče kao i same plodove, a obilaskom maslinjaka, uočena je i velika pojava fiziološkog žutila listova, velikI broj listova sa simptomima „paunovog oka” i „olovne bolesti”. Pojava rinhitesa se možda mogla i ublažiti da su maslinari obavili zaštitu insekticidima, međutim većina njih stabla je štitila od pojave maslininog moljca i muve, što je za rinhites bilo „plodno tlo”.
„Mi nemamo podatka ni ko je ni kako obavio zaštitu stabala, dakle raspolažemo samo nekim nezvaničnim informacijama. Djelimično znamo da su pojedini maslinari koristili sredstva za zaštitu od maslinine muve, a kad je riječ o rinhitesu – nismo reagovali na vrijeme a nismo imali ni odgovarajuća sredstva zaštite”.
U pojedinim djelovima Luštice, Gornjeg Grblja i Kavača masline su opadale tokom čitavog jula i prema procjenama članova maslinarskog društva „Boka” – više od polovine plodova je „na zemlji”, a ostatak sigurno neće biti visokog kvaliteta.
Maslinin svrdlaš se, ipak, nije zadržao samo na području Boke. „Posjetio” je i maslinjake duž hrvatskog primorja, najviše na Visu, Braču, Korčuli i Šolti. Najviše štete pretrpjele su italijanska sorta „Leccino” i autohtona sorta „Levantinka”. Prema procjenama koje se mogu pročitati u časopisu za maslinarstvo i uljarstvo „Maslina”, maslinin svrdlaš je u Istri uništio više od 50% ukupnog prinosa. Pretvoreno u litre – svrdlaš je „popio” oko 500.000 litara ulja, zbog čega su istranski maslinari u gubitku 50 miliona kuna (preko 6 miliona eura).

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code