Početna Kultura Uoči pretpremijere “Carevog novog odijela”

Uoči pretpremijere “Carevog novog odijela”

0

U Dvorani „Park“ traju probe uoči pretpremijere predstave „Carevo Novo odijelo“, koju u saradnji pripremaju Hercegnovsko pozorište i JUK „Herceg fest“. Dva pretpremijerna igranja planirana su 1. i 2. oktobra, a premijera u sklopu programa povodom Dana grada.

Poznatu Andersenovu bajku dramatizovao je Novljanin, Đorđe Stanojlović, tokom studija, istovremeno kada i autorski projekat „Daj baba glavu“ koji je odmah ekranizovan na Televiziji Crne Gore.

Picerija i restoran

– To su u suštini moja dva najbolja na fakultetu i evo konačno smo dočekali da jedan od njih bude postavljen „na daskama koje život znače“ , doduše u nešto drugačijoj formi nego što je tada napisano. Iziskivalo je određene promjene i adaptacije, ali moram da kažem da sam i ponosan i radostan, pogotovo što se to dešava ovdje, u mom gradu, po prvi put profesionalno u pozorištu, iako iza sebe već imam desetak godina rada na televiziji i radiju. Od malih nogu vaspitavan sam i podizan uz pozorišno stvaralaštvo, konkretno u Hercegnovskom pozorištu, tokom 90-ih godina, tada je ta ljubav počela da prerasta i konačno prerasla u profesiju – priča Stanojlović.

U dogovoru sa rediteljem Petrom Pejakovićem „Carevo novo odijelo“ je „preoblikovano“, odnosi među likovima produbljeni, a priča je dobila savremene konotacije, što nije  jednostavno.

– To se pokazalo kao dosta naporan i težak proces, ali je s druge strane i najzabavniji i najizazovniji. Ovo je u suštini možda i bolji način da se dođe do konačnog izgleda predstave, pogotovo što tu učestvuje i više glava i drugačijih razmišljanja. Improvizuje se i na neki način imate komad u stvaranju na sceni. Naravno, to zahtjeva različite pristupe u građenju i teatarske igre i scenske radnje – objašnjava Stanojlović.

Predstava „Carevo novo odijelo“ je „drugačija“ bajka, „dorađena“ kroz improvizacije o kojima govorite ona vjerovatno nosi još dublje, promišljenije poruke.

– Bajke su generalno i po Brunu Betelhajmu, jedna vrsta uvoda mladih u svijet odraslih, preko aluzija i metafora. „Carevo novo odjelo“ je i kod Andersena postavljeno tako da je u sižeu sadržana jedna vrsta preispitivanja politike i socijalnih pitanja, na način i u maniru koji je prijemčiv prije svega djeci, međutim to je takođe bajka i za odrasle. Pokreće se i postavlja čitav set vrlo ozbiljnih pitanja, i u zavisnosti od čitanja kako dramskog pisca i dramaturga tako i reditelja i glumaca, i uspjevate da to predstavite i dočarate razne socijalne strukture i odnose u društvu, u zavisnosti od toga kojem se uzrastu obraćate – kaže Stanojlović.

Atmosferu tokom priprema predstave Stanojlović objašnjava jednom riječju – fantastično!

– Ovo je zaista neprocjenjivo iskustvo za mene i ne mogu da krijem oduševljenje i zadovoljstvo – ističe on.

Poseban ton predstavi daje činjenica da su na sceni, svi u više uloga novski glumci.

Autorski tim: reditelj Petar Pejaković, dramaturg Đorđe Stanojlović, glumci, Dejan Đonović, Goran Slavić, Miloš Pejović, Vladimir Milošević, scenograf, Vojislav Vojo Kilibarda, ostimografkinja, Jelena Vasiljević, producent: Milina Kovačević, organizacija, svjetlo, ton: Pero Dubanek, izrada scenografije: Ljiljana Marinović, Miroslav Bisenić, dekorateri: Zoran Trojanović, Albert Tomić, administrativni organizato,  Snežana Dubanek, produkcija: Hercegnovsko pozorište i JUK Herceg fest. Za koproducente: Vidosava Vitka Vujnović i Gordana Porobić Krcunović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code